
België verplicht coronatest voor reizigers uit China bij directe vlucht
De Europese Unie raadt haar 27 lidstaten ‘sterk aan’ om een verplichte coronatest in te voeren voor reizigers uit China. België gaat daarop in.
De Europese lidstaten en de andere landen van de Schengenzone worden ‘sterk aangemoedigd om van alle passagiers die uit China vertrekken een negatieve covidtest te eisen die niet langer dan 48 uur voor het vertrek is afgenomen’. Passagiers op vluchten van en naar China dragen best een medisch mondmasker. De lidstaten voeren bij voorkeur willekeurige testen in bij passagiers die aankomen uit China en lezen daarbij het genetisch materiaal uit van alle positieve tests. En op luchthavens waar internationale vluchten uit China aankomen, moet het afvalwater getest worden. Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen waarover experts van de 27 EU-landen het eens werden na een lange vergadering van een crisiscomité.
België gaat alvast reizigers op rechtstreekse vluchten uit China naar België verplichten om voor vertrek een negatieve coronatest voor te leggen. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) na de Europese aanbeveling. ‘Je moet op voorhand in China een negatief testbewijs op zak hebben, anders kun je niet naar hier komen.’
In eerste instantie geldt de verplichting alleen voor rechtstreekse vluchten. Daar is het risico op vermenigvuldiging van besmettingen het grootst, luidt het. Reizigers uit China die via een overstap in België aankomen, worden niet aan die verplichting onderworpen. Er is een koninklijk besluit in de maak, dat zaterdag gepubliceerd zou kunnen worden. Opschaling van de maatregelen blijft mogelijk, luidt het.
Onderschatting cijfers
De lidstaten zullen de epidemiologische situatie en de ontwikkelingen in China blijven opvolgen en de maatregelen half januari evalueren. De maatregelen zijn ingegeven door het gebrek aan betrouwbare gegevens over de opstoot van besmettingen uit China, dat zijn zerocovidbeleid liet varen.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitte kritiek op de enge definitie die China hanteert om overlijdens toe te schrijven aan covid. Ze vermoedt dat de cijfers die China vrijgeeft, een onderschatting zijn.‘We denken dat de cijfers die China vrijgeeft, een onderschatting zijn van de reële impact van de ziekte in termen van ziekenhuisopnames, opnames op de intensieve zorg en vooral in termen van overlijdens’, zei dokter Michael Ryan, die bij de WHO belast is met het beheer van noodsituaties in de volksgezondheid.
‘We blijven China om snellere, regelmatige en betrouwbare gegevens vragen over ziekenhuisopnames en sterfgevallen’, zei de algemeen directeur van de WHO, Tedros Ghebreyesus, op een persconferentie. Die data zijn voor de organisatie essentieel om de risico’s in te schatten en advies te geven, voegde hij eraan toe.