Foto: Jimmy Kets
supermarkt

Winkelkar al bijna 20 procent duurder

De prijzen in de supermarkt blijven stijgen: zo is een winkelkar in december gemiddeld bijna 20 procent (19,67 procent) duurder geworden tegenover een jaar geleden. Dat heeft Testaankoop berekend, die het heeft over ‘de hoogste inflatie die ze ooit zag’. In november bedroeg de prijsstijging nog 18,11 procent.

De consumentenorganisatie vergelijkt op geregelde tijdstippen ongeveer 3.000 producten in zeven supermarktketens met de prijzen van een jaar geleden. Een gezin met twee personen betaalt nu gemiddeld 497 euro per maand in de ­supermarkt, of 82 euro meer dan een jaar geleden.

De algemene inflatie in België daalt, maar de prijzen van ­voedingsproducten blijven wel ­stijgen, stelt Testaankoop vast.

Diepvries

Grootste stijgers in de winkelkar van de consumentenorganisatie waren de voorbije maand spaghetti (+53%), diepvriesfrieten (+50%), aluminiumfolie (+47%), papier­waren (zoals keukenpapier, wc-papier en zakdoekjes ; +46%) en ­frituurolie (43%). Ook diepvriesproducten zijn nu opvallend duurder, klinkt het. Gemiddeld kosten ze 23% meer dan een jaar geleden. Zuivel is over het algemeen 27% duurder, met uitschieters voor ­jonge (gouda)kaas (+41%), boter (+38%) en halfvolle melk (+30%). Eieren werden dan weer gemiddeld 29% duurder.  

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen