Foto:  getty

Israël valt luchthaven Damascus aan: vier doden, onder wie twee soldaten

Bij Israëlische luchtaanvallen op de luchthaven van Damascus zijn vier mensen om het leven gekomen, onder wie twee Syrische soldaten. Dat meldt het Syrische staatspersagentschap Sana. Het vliegverkeer is intussen hervat.

De bombardementen vonden plaats rond 2 uur plaatselijke tijd. ‘De Israëlische vijand heeft een luchtaanval uitgevoerd met een spervuur van raketten, gericht op Damascus International Airport en de omgeving daarvan’, waarbij ‘twee soldaten zijn omgekomen en twee anderen gewond raakten’, citeerde het officiële nieuwsagentschap Sana een Syrische militaire bron.

De luchthaven was enkele uren buiten gebruik, maar sinds 9 uur lokale tijd (7 uur Belgische tijd) kon het vliegverkeer worden hernomen. Volgens een verantwoordelijke van het Syrische ministerie van Transport werden de ‘activiteiten hervat op een van de gebombardeerde startbaan terwijl de herstellingswerken op de andere startbaan werden voortgezet’. Door de bombardementen werd ‘een aantal vluchten richting de luchthaven van Damascus omgeleid naar de luchthaven van Latakia’.

Volgens het hoofd van het in Groot-Brittannië gevestigde SOHR was de Israëlische aanval gericht op ‘stellingen van Hezbollah en pro-Iraanse groepen in en rond de luchthaven, waaronder een wapenopslagplaats’ en kwamen ‘vier strijders, onder wie twee Syrische soldaten,’ om het leven. De nationaliteit van de twee andere doden is nog niet duidelijk.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 voerde Israël al honderden luchtaanvallen op zijn buurland uit. Daarmee worden voornamelijk posities van het Syrische leger, pro-Iraanse troepen en de Libanese Hezbollah geviseerd. Met de aanvallen wil Israël naar eigen zeggen voorkomen dat Iran zijn invloed in Syrië uitbreidt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden