camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Conjunctuur

IMF ziet China wereldwijde groei afremmen

maandag 2 januari 2023 om 3.25 uur

Kristalina Georgieva. REUTERS

Nu de belangrijkste motoren van de wereldwijde groei – de Verenigde Staten, ­Europa en China – allemaal een verzwakkende activiteit ervaren, verwacht het Internationaal Monetair Fonds dat 2023 economisch ‘zwaarder’ wordt ‘dan het jaar dat we achter ons laten’, zei directeur Kristalina Georgieva in het CBS-journaal op zondagochtend.

In oktober verlaagde het IMF zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei in 2023 al, als gevolg van de aanhoudende weerstand van de oorlog in Oekraïne, evenals de inflatiedruk en de hoge rentetarieven die door centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve zijn ontwikkeld om die prijsdruk te verminderen.

Sindsdien heeft China zijn zero-covidbeleid geschrapt en is het ­begonnen met een chaotische heropening van zijn economie, hoewel de consumenten daar op hun hoede blijven nu het aantal ­coronagevallen toeneemt. ‘Voor het eerst in veertig jaar zal de groei van China in 2022 waarschijnlijk op of onder de wereldwijde groei liggen’, zei Georgieva.

De oplopende besmettingen in China zullen in de komende maanden de economie waarschijnlijk verder treffen en zowel de regionale als de wereldwijde groei afremmen, zei Georgieva. Haar opmerkingen doen vermoeden dat het IMF later deze maand met een nieuwe verlaging van de groei­vooruitzichten komt. (rtr)

Aangeraden

Niet te missen