camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Milieu

Ook België wil af van wegwerpservies in fastfoodrestaurants

Na Frankrijk denkt ook ons land eraan fastfoodrestaurants te verplichten om herbruikbaar servies te gebruiken.

maandag 2 januari 2023 om 3.25 uur

In Frankrijk is het gedaan met frieten in wegwerpbakjes. McDonald’s

Sinds gisteren mogen Franse fastfoodrestaurants niet langer maaltijden serveren in wegwerpverpakkingen. Gedaan dus met frieten in wegwerpbakjes en hamburgers in kartonnen doosjes. De ketens moeten dus investeren in herbruikbaar servies én in afwasmachines en personeel. Hamburgerketen McDonald’s liet bijvoorbeeld rode bakjes van gerecycleerd plastic en herbruikbare bekers en ­bestek aanrukken. De kleinere restaurants, waar minder dan twintig klanten tegelijk bediend kunnen worden, krijgen nog even uitstel.

Federaal minister van Leefmilieu Zakia Khatabbi (Ecolo) wil een gelijkaardige regeling invoeren in België, schrijft Le Soir. Ze werkt aan een wetsontwerp dat ze eerst met de sector aftoetst.

In de huidige versie van de tekst zouden wegwerpbakjes voor frieten en ander voedsel niet langer kunnen. Dat geldt net zo goed voor plastic bekers of bakjes voor pasta, noedels en salade, of geplastificeerd karton voor ijsjes of dranken. Ook bij meeneemmaaltijden zal plastic niet langer kunnen.

Eerst herbruikbare bekers

Sectorfederatie Comeos, die ook de fastfoodrestaurants vertegenwoordigt, is niet gekant tegen een verbod, meldt Le Soir. Maar de sector vraagt enkele aanpassingen, zoals een onderscheid tussen maaltijden die ter plaatse gegeten worden en meeneemmaaltijden. Voor die laatste moeten eerst nieuwe verpakkingen ontworpen worden. Voor ter plekke wil Comeos een gefaseerde invoering, met eerst herbruikbare bekers voor dranken. Een invoering tegen 1 januari 2024 acht Comeos niet realistisch.

Aangeraden

Niet te missen