Omstreden influencer Andrew Tate opgepakt op verdenking van mensenhandel en verkrachting

Onlinepersoonlijkheid Andrew Tate is donderdag opgepakt door de Roemeense politie op verdenking van mensenhandel, verkrachting en lidmaatschap van een georganiseerde criminele bende. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag.

De Roemeense autoriteiten laten weten dat Andrew Tate (36) en zijn broer Tristan 24 uur zullen worden vastgehouden, samen met twee Roemeense verdachten. Op de Roemeense televisie waren beelden te zien van de arrestatie. De twee broers hebben ‘naar alle waarschijnlijkheid een criminele organisatie opgericht met als doel vrouwen te rekruteren, te huisvesten en uit te buiten door hen te dwingen pornografisch materiaal te maken dat tegen betaling online te bekijken is’, zo staat in een verklaring van de Roemeense aanklagers.

De aanklagers waren naar verluidt al negen maanden aan het wachten op de terugkeer van de broers naar Roemenië. Er zouden zes vrouwen een aanklacht tegen de twee broers hebben ingediend, waarna een strafrechtelijk onderzoek werd geopend.

Er wordt gespeculeerd dat Tate zijn locatie verklapte in een video waarmee hij klimaatactivist Greta Thunberg van antwoord wilde dienen. Thunberg had Tate op zijn plaats gezet nadat hij haar had geprovoceerd met een tweet waarin hij zei dat hij trots is op zijn vervuilende auto’s. Thunbergs repliek: ‘Mail me op smalldickenergy@getalife.com.’ Dat antwoord ging viraal.

Tate wilde het laatste woord en nam een video op. Daarin was een pizzadoos te zien van de Roemeense pizzaketen Jerry’s Pizza. Vermoedelijk was dat de weggever, want de Roemeense onlinekrant Gândul meldt op basis van bronnen dicht bij het onderzoek dat de speurders via sociale media konden achterhalen dat de broers in het land waren.

Tiktokalgoritme

De voormalige professionele kickbokser verwierf bekendheid na zijn deelname aan de Britse Big brother. Hij werd het huis uitgezet nadat een filmpje was opgedoken waarin hij een vrouw sloeg met een gesp. Online hield hij zich in met vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische opvattingen en haatzaaiende uitspraken. Tate vindt onder meer dat slachtoffers van verkrachting ‘ook hun verantwoordelijkheid dragen’, dat alleen ‘idioten’ een mondmasker dragen en dat vrouwen niet achter het stuur of in een club horen.

Verder zette hij zichzelf in de kijker door te pochen met dure kleren, wapens en exclusieve wagens. Voor sommigen werd hij daarom een held. Voordat hij op veel sociale media werd verbannen, had Tate vier miljoen volgers op Instagram en 700.000 op Youtube.

Maar vooral op Tiktok werden zijn polariserende filmpjes gretig opgepikt door het onvoorspelbare algoritme. Zijn video’s werden er meer dan twaalf miljard keer bekeken. Tate verpakt er zichzelf als een zelfhulpgoeroe die ‘inspirerende en motiverende speeches’ geeft. Samen met zijn broer verkoopt hij onlinecursussen om ‘miljardair te worden’ en ‘te leren omgaan met vrouwen’. Zijn ‘school’ telt ongeveer 130.000 leden.Bron: Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen