Foto:  AFP

Bolsonaro geland in Florida aan vooravond machtsoverdracht: ‘Slag verloren maar niet de oorlog’

Uittredend Braziliaans president Jair Bolsonaro is geland in Florida, meldt persagentschap Reuters op basis van vluchtgegevens. De voormalige leider vermijdt allicht de inhuldiging van zijn opvolger Luiz Inácio Lula Da Silva op nieuwjaarsdag. In een emotionele afscheidstoespraak had hij opgeroepen tot verzet tegen de nieuwe president.

‘Het is tijd dat Jair vertrekt’, klinkt het in een van de meest gestreamde liedjes van het jaar in Brazilië. Protestzangers Juliano Maderada en Tiago Doidão lijken hun zin gekregen te hebben. Via een vlietuigtrackingwebsite kon persagentschap Reuters achterhalen dat Jair Bolsonaro geland is in Orlando, Florida. Daar stond zijn veiligheidsstaf hem op te wachten. Bolsonaro’s vertrek kwam er nadat hij in een één uur durende toespraak had gezegd dat hij zijn presidentschap zondag niet zou overleveren aan zijn opvolger Lula Da Silva.

In oktober won de linkse politicus en ex-president Lula de verkiezingen van de rechtse zittende president Bolsonaro. Sindsdien hulde die laatste zich grotendeels in stilzwijgen, al gaf hij aan de uitslag niet te erkennen. Net als Trump in de VS sprak Bolsonaro van ‘gestolen’ verkiezingen. Dat hij zo op de achtergrond bleef, viel slecht bij een deel van zijn achterban.

In zijn toespraak gaf Bolsonaro toe een slag verloren te hebben ‘maar niet de oorlog’. Hij prees aanhangers die zich nog steeds verzetten tegen de uitslag. Maar tegelijk nam hij afstand van een man die vorige week betrapt werd bij het voorbereiden van een bomaanslag. Die man zei geïnspireerd te zijn door Bolsonaro, maar de aftredende president wuift alle betrokkenheid weg. Hij looft wel de ‘vrijheidsstrijders’ die ‘spontaan’ samenkomen bij legerbasissen om een militaire coup te eisen.

In Brazilië is het de gewoonte dat de uittredende president aanwezig is bij de inhuldiging van zijn opvolger, maar daar past Bolsonaro dus voor. Volgens de Braziliaanse pers verliet hij het presidentiële woning via een achterdeur, om de pers te ontwijken. De pers heeft vernomen dat Bolsonaro zeker een maand in de VS zou blijven bij zijn familie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen