
Hevige rukwinden zorgen voor golf van vuurwerk-annulaties
Voor het eerst in drie jaar vierden we een oudejaarsavond zonder coronamaatregelen. Grote spektakels met vuurwerk zijn stilaan de uitzondering, en op veel plaatsen waar ze toch nog gepland waren, gooide het stormweer roet in het eten. Een overzicht.
Een oudejaarsavond met hevige rukwinden maakte die vuurwerk afsteken gevaarlijk en onvoorspelbaar. Hasselt liet daarom het grote vuurwerk op Winterland uit voorzorg annuleren, en in de loop van zaterdag volgt het ene bestuur na het andere dat voorbeeld
Mechelen had bijvoorbeeld gekozen voor geluidsarm vuurwerk. Maar dat gaat minder hoog dan traditioneel vuurwerk, waardoor de afstand tot het publiek kleiner is, zeker in de setting van een historische binnenstad. De verwachte rukwinden tot 75 km/uur noopten de politie om het spektakel af te blazen. In de hele stad is ook het afsteken van privaat vuurwerk verboden. ‘Het is in deze omstandigheden onverantwoord’, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Open VLD). ‘Het brandgevaar en het risico op letsels is te groot. Daarom komt er, in afwijking van de politieverordening, een totaalverbod.’
Eenzelfde verhaal in badstad Oostende, waar vuurwerk op het strand gepland stond. ‘Dit is geen ideaal scenario om een veilig eindejaarsvuurwerk af te schieten’, zei burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).
Ook in de twee grootste steden van Nederland, Amsterdam en Rotterdam, werden de geplande vuurwerkshows door het slechte weer afgelast.
Wel vuurwerk in Brussel en Antwerpen
Het traditionele vuurwerk in Brussel, op het Paleizenplein, gaat tot nader order wel door. Daar worden drie zones afgebakend om alles vlot te laten verlopen. Om 23 uur kan iedereen er binnen om het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. De politie vraagt om rugzakken thuis te laten en geen glas of gevaarlijke voorwerpen mee te brengen. Eigen vuurwerk is op het hele grondgebied van de stad verboden.
Dat is een scenario dat in enkele van de grootste steden terugkeert: er is openbaar vuurwerk, maar zelf pijlen afschieten is niet of maar beperkt toegelaten. Volgens de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten is er ondertussen in zowat de helft van de gemeenten een verbod op het afschieten van privévuurwerk.
In Antwerpen wordt het traditionele nieuwjaarsvuurwerk afgevuurd vanop twee pontons op de Schelde, en volgens het stadsbestuur gaat dat ‘zeker’ door. Wellicht zullen weer duizenden mensen samenkomen, zoals voor corona het geval was. ‘We vermoeden dat het er nog meer zullen zijn dan toen. De zin is groot en de kou zal de mensen al zeker niet binnenhouden’, aldus de politie. Omdat het vuurwerk op de Schelde wordt ontstoken, zijn er minder risico’s, maar de situatie wordt ook opgevolgd. Zelf vuurwerk afsteken is verboden in de Scheldestad, en ook het aansteken van voetzoekers, het maken van vuur en het oplaten van wensballonnen mag niet. Ook wie vuurwerk op zak heeft, riskeert een boete.
Nog onzekerheid in Gent en Brugge
Ook de stad Gent organiseert aan Portus Ganda zelf een vuurwerkspektakel. De stad verwacht dat daar bij goed weer 20.000 of zelfs meer mensen op zouden kunnen afkomen, en bij tegenvallend weer de helft. De opbouw van het eindejaarsvuurwerk is gestart, maar het stadsbestuur wachtte tot rond 23 uur om de knoop door te hakken. Omdat na overleg met de brandweer de weersvoorspellingen ‘gunstig beoordeeld’ werden, werd dan beslist dat het vuurwerk toch zou doorgaan . Zelf vuurwerk afsteken mag in Gent, maar enkel tussen middernacht en 1 uur.
In Brugge is er een evenement met vuurwerk gepland op Het Zand, vlak naast het concertgebouw, georganiseerd door het Brugse Comité voor Initiatief. Ook daar kan de wind wel nog spelbreker worden.
• Trekvogels schrikken zich wild van vuurwerk
Naast de door de lokale besturen georganiseerde evenementen is het in veel gemeenten toegestaan om privaat vuurwerk af te steken. In Genk en Hasselt mag dat tijdens de nieuwjaarsnacht uitzonderlijk tussen 23 en 1 uur. Roeselarenaars mogen iets langer knallen: vuurwerk is daar toegelaten tot 2 uur. Kortrijk laat het vuurwerk in de oudejaarsnacht over aan de bewoners, het door de stad georganiseerde stille vuurwerk is voor tijdens de nieuwjaarsreceptie van 7 januari.
In Turnhout is er helemaal geen vuurwerk toegestaan. ‘Vermijd een boete en kies samen voor een veilig eindejaar. Het is feest voor iedereen’, laat het stadsbestuur weten. In Sint-Niklaas is er nultolerantie: ook geluidsarm vuurwerk is uit den boze. Ook Aalst en Leuven verbieden vuurwerk al jarenlang volledig. In Lier en Willebroek beslisten de stadsbesturen op deze laatste dag van het jaar om alsnog een verbod uit te vaardigen, omwille van de slechte weersomstandigheden.
Ook de burgemeesters van de politiezone Hageland hebben besloten de vergunningen die waren afgeleverd opnieuw in te trekken. De burgemeesters van Tielt-Winge, Kortenaken en Glabbeek hadden elk twee toelatingen gegeven voor het afsteken van geluidsarm vuurwerk. Na overleg zaterdagochtend en op advies van de brandweer, hebben ze echter beslist op die vergunningen weer in te trekken.