Foto:  AFP

Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië verstrengen covidregels voor reizigers uit China

Wie vanuit China reist moet in steeds meer landen een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk sloten zich vrijdag aan bij de rij landen die striktere regels opleggen naar aanleiding van de oprukkende coronagolf in China.

Eerder stelde ook Italië al extra eisen aan wie vanuit China het land binnenkomt, net als een reeks niet-Europese landen, waaronder de VS en India. België sluit zich echter aan bij het standpunt van het Europese gezondheidsagentschap ECDC, dat nieuwe maatregelen momenteel niet nodig acht.

Britse media melden dat premier Rishi Sunak zich daar persoonlijk met de kwestie heeft bemoeid. Een officiële mededeling is er nog niet, maar donderdag klonk het al dat de Britse regering de zaak bekijkt.

Frankrijk eist dat alle passagiers uit China, rechtstreeks of via een tussenstop, een negatieve test kunnen voorleggen die niet langer dan 48 uur voor vertrek werd afgenomen. Daarnaast wordt ook het dragen van een masker opnieuw verplicht op die vluchten. Er worden vanaf zondag ook steekproefsgewijs PCR-tests uitgevoerd bij passagiers om eventuele nieuwe varianten op te sporen, aldus het Franse ministerie van Volksgezondheid.

Eerder vandaag kondigde ook Spanje maatregelen aan. Wie van China naar Spanje reist, zal bij aankomst een negatieve coronatest of een bewijs van vaccinatie moeten voorleggen. Het Europese land neemt de maatregel omdat het bezorgd is over ‘mogelijk nieuwe virusvarianten’. Madrid maant reizigers ook aan tot voorzichtigheid.

‘Goed beschermd’

Daarmee gaan Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië in tegen een vers advies van het Europese gezondheidsagentschap ECDC. Dat achtte het donderdag nog onnodig om nieuwe maatregelen te nemen voor reizigers die vanuit China op Europese bodem komen. ‘Europeanen zijn over het algemeen goed beschermd, de gezondheidssystemen kunnen de druk aan en er zijn geen aanwijzingen dat er nieuwe varianten circuleren in China’, argumenteerde het ECDC.

België zit op de lijn van het ECDC en voelt weinig voor inreisbeperkingen voor Chinezen. ‘We zijn als Europeanen erg goed beschermd’, zei federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) daarover donderdag. Bovendien is België volgens hem een klein land in de grote Schengenzone waar het vrij verkeer van personen geldt, en is een gezamenlijke aanpak hoe dan ook nodig.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden