Foto:  ap

Europa blijft ‘waakzaam’ voor reizigers vanuit China

De Europese lidstaten blijven de coronasituatie in China nauwgezet opvolgen, maar voorlopig komen er geen gezamenlijke maatregelen voor inkomende reizigers uit China. België volgt het advies van het Health Security Committee (HSC), dat donderdagochtend bijeenkwam.

Het Health Security Committee (HSC) kwam samen over de covidsituatie in China. De overheid heeft het strenge zerocovidbeleid daar losgelaten, met een enorme besmettingsgolf tot gevolg. Bovendien mogen Chinezen binnenkort weer vrij rondreizen. Meerdere landen, waaronder ook Italië, legden al reisbeperkingen op.

Volgens het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -Preventie (ECDC) is dat niet aan de orde, omdat de Europeanen over het algemeen goed beschermd zijn, de gezondheidssystemen de druk aankunnen en er geen aanwijzingen zijn van nieuwe coronavarianten in China. Ook het HSC besliste donderdag om de situatie verder in het oog te houden.

Minister Vandenbroucke volgt die aanpak. ‘We zijn als Europeanen erg goed beschermd’, zegt hij. Bovendien is België een klein land in de grote Schengenzone waar het vrij verkeer van personen geldt, en is een gezamenlijke aanpak hoe dan ook nodig.

Dat neemt niet weg dat de overheid waakzaam blijft, benadrukt Vandenbroucke. Europa moet daarvoor helder zicht krijgen op de situatie in China, iets waar ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vraagt, aldus de minister.

Verhoogde circulatie van respiratoire aandoeningen

Ons land heeft momenteel vooral te maken met een verhoogde circulatie van respiratoire aandoeningen. Vandenbroucke dringt erop aan om handen goed te wassen, voldoende te ventileren en thuis te blijven bij ziekte. Wie hoest of niest draagt best een mondmasker op drukke plaatsen als het openbaar vervoer. Daarnaast roept de minister vijftigplussers op om zich te laten vaccineren tegen griep en corona.

Woensdag sprak het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding zich al uit tegen inreisbeperkingen. Toen meldde het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) ook dat maatregelen voorlopig niet aan de orde zijn. Er zijn geen aanwijzingen dat er een nieuwe coronavariant de ronde doet in China, en in België is de bevolking goed beschermd tegen de bestaande varianten door vaccinatie, al dan niet in combinatie met een doorgemaakte infectie.

Italië daarentegen pleit ervoor om overal in de EU covidtests te verplichten voor Chinese toeristen. Bijna de helft van de passagiers op twee vluchten uit China testte eerder deze week positief op het virus bij aankomst in Milaan. Er wordt nog onderzocht of er sprake is van een nieuwe coronavariant in die tests. Italië was in 2020 het eerste Europese land dat te maken kreeg met een zware coronagolf.

De Chinese overheid heeft het zerocovidbeleid met strenge lockdowns en massale testen recent laten varen, wat tot een enorme opstoot in besmettingen heeft geleid. Chinezen mogen vanaf 8 januari opnieuw vrij rondreizen. Verschillende landen zoals Japan, Zuid-Korea de VS en Italië beslisten al om een negatieve coronatest te verplichten voor Chinese toeristen.

Het Health Security Committee (HSC) maakt deel uit van het directoraat-generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Commissie. De lidstaten overleggen er over situaties die mogelijk een bedreiging kunnen vormen voor de Europese volksgezondheid. Het HSC dient om informatie te delen en nationale maatregelen op elkaar af te stemmen.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen