Foto:  ap
ook dat nog

Zuid-Koreanen mogen voortaan wel sekspoppen importeren

De douane van Zuid-Korea schrapt een omstreden importverbod op sekspoppen. Tot dusver werden die aan de grens tegengehouden omdat ze ‘moreel verwerpelijk’ zouden zijn. Maar de rechter keerde zich steeds vaker tegen het importverbod.

De voorbije jaren werden meer dan duizend sekspoppen in beslag genomen door de douane. De meeste geconfisqueerde poppen zullen worden vrijgegeven, meldt de douane nu. Het blijft wel verboden om sekspoppen van kinderen te bestellen, of van andere figuren die specifieke mensen moeten voorstellen.

Een importeur van levensgrote sekspoppen was jaren geleden al naar de rechter gestapt om de systematische inbeslagnames aan te vechten. In eerste instantie schaarde de rechtbank zich achter de inbeslagname, argumenterend dat de import van de poppen ‘de mooie tradities en de publieke moraal van het land schade toebrengt’.

De rechter van het hooggerechtshof besloot echter al in 2019 dat de staat zich zo weinig mogelijk moet inlaten met privéaangelegenheden om ‘de vrijheid en de waarden van het individu’ te beschermen. De poppen uit silicone vallen dan wel onder dezelfde regels als porno, oordeelt de rechter, maar ze schenden het recht op import niet.

‘Inferieure kwaliteit’

Toch bleef de douane de sekspoppen tegenhouden. In de daaruit voortvloeiende rechtszaken kregen de klanten wel gelijk, en moesten de poppen alsnog geleverd worden.

Lee Sang-jin van importeur van sekspoppen Carenshare Co. noemt het besluit van de douane ‘redelijk’, maar vindt dat het ‘wat laat’ komt. De voorbije jaren heeft zijn bedrijf al twintig poppen geclaimd bij de douane, in processen die hij ‘een verkwisting van het geld van de belastingbetaler’ vindt.

Voor binnen Zuid-Korea geproduceerde poppen heeft de uitspraak geen gevolg. Maar volgens Lee maakt dat niets uit: die zijn volgens hem ‘van inferieure kwaliteit’.

Bron: AP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden