Foto:  REUTERS

Parket bevestigt racistisch motief dader schietpartij Parijs

De 69-jarige man die ervan verdacht wordt vrijdag drie personen te hebben doodgeschoten bij een Koerdisch cultureel centrum in Parijs, heeft een ‘pathologische haat tegenover vreemdelingen’. Dat zegt de Parijse procureur Laure Beccuau.

Het parket van Parijs bevestigt zondag de racistische inslag van de dodelijke schietpartij in de Franse hoofdstad op vrijdag. De verdachte is een 69-jarige man, die een ‘haat tegenover vreemdelingen heeft ontwikkeld, die compleet pathologisch is geworden’, zo stelt procureur Laure Beccuau zondag in een persmededeling.

De man, die zaterdag verplaatst is van de cel naar een (gesloten) psychiatrische instelling wegens gezondheidsredenen, is volgens de magistrate depressief en suïcidaal. ‘Sinds een inbraak in zijn woning in 2016, heeft hij voortdurend de drang om migranten, vreemdelingen, te doden’, aldus nog procureur Beccuau.

De verdachte werd naar verluidt opgepakt met een boekentas met ‘twee of drie geladen magazijnen en een doos met kogels van 45 kaliber met minstens 25 kogels’, aldus een bron in de krant Journal du dimanche.

Koerdisch cultureel centrum

De man opende vrijdag rond de middag het vuur in de rue d’Enghien nabij een Koerdisch cultureel centrum in het tiende arrondissement in het centrum van de Franse hoofdstad. Er vielen drie doden. Eén persoon is er erg aan toe. Nog eens twee anderen raakten gewond. Ook de verdachte raakte gewond, zei de procureur van Parijs.

Er werd een onderzoek geopend naar moord, poging tot moord, opzettelijk geweld met wapens en schendingen van de wapenwet.

De man is bekend bij de gerechtelijke autoriteiten. Hij werd in juni veroordeeld tot 12 maanden cel voor geweld met wapens uit 2016, maar hij ging in beroep tegen die uitspraak. In december 2021 werd hij aangeklaagd voor geweld met wapens, met voorbedachten rade en van racistische aard, nadat hij met een mes migranten zou hebben aangevallen in een kamp in Parijs en hun tenten zou hebben kapotgesneden, aldus een politiebron. Na een jaar in voorlopige hechtenis werd hij, zoals de wet dat voorschrijft, op 12 december vrijgelaten en onder gerechtelijk toezicht geplaatst, aldus de Parijse procureur.

Demonstranten

Zaterdagochtend zijn honderden demonstranten uit de Koerdische gemeenschap op de Rue d’Enghien op de been, meldt RTLFrance. Ze scanderen de namen van de slachtoffers van de schietpartij. Ook vrijdag waren er al protesten, waarbij het tot incidenten kwam tussen manifestanten en de ordetroepen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen