camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Cryptofraude

FTX-oprichter gaat akkoord met uitlevering aan de VS

donderdag 22 december 2022 om 3.25 uur

Sam Bankman-Fried wordt uitgeleverd aan de VS. nyt

Een rechter op de Bahama’s heeft woensdag de uitlevering van Sam Bankman-Fried aan de Verenigde Staten goedgekeurd. De oprichter van het omgevallen cryptoplatform FTX liet al weten dat hij de beslissing niet zal aanvechten.

De autoriteiten van de Bahama’s pakten Bankman-Fried vorige week maandag op, nadat de Amerikaanse autoriteiten de man hadden aangeklaagd voor ­oplichting via FTX. Het platform was een van de grootste cryptobeurzen, maar stortte in november in. Daarbij gingen miljarden dollars van klanten verloren.

Woensdag keurde een rechter op de Bahama’s – waar het hoofdkwartier van FTX was gevestigd – de uit­levering van Bankman-Fried aan de VS goed. De dertiger liet in de rechtszaal weten dat hij zich juridisch niet zal verzetten tegen de overdracht aan de Amerikaanse autoriteiten. Daarvoor moet de minister van ­Buitenlandse Zaken van de ­Bahama’s formeel het licht op groen zetten.

   • Oprichter FTX beschuldigd van ‘jarenlange miljardenfraude’

Als de FTX-oprichter schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten die de Amerikaanse autoriteiten tegen hem hebben geformuleerd, zou hij tientallen jaren achter de ­tralies verdwijnen. Ook nu zit Bankman-Fried vast in een cel nabij ­Nassau: een rechter wees een borgtocht vorige week af. In de VS zou de crypto-ondernemer naar ­eigen verwachting wel voorlopig vrij kunnen komen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen