Foto:  dvh

Omstreden hek op Gentse Blaarmeersen blijft

In Gent komt er een vaste omheining rond de zwemzone van de Blaarmeersen die minstens drie zomers zal blijven staan. Dat maakte het stadsbestuur bekend. Behalve het hek komen er ook camera’s en zullen niet-Gentenaars moeten betalen. Twaalf maatregelen moeten de rust op het domein doen terugkeren.

In het Gentse stadhuis woedde lange tijd een fel debat over hoe het verder moet met de Blaarmeersen. Al drie zomers veroorzaakten opstootjes en ernstige vechtpartijen een gespannen sfeer op het domein. De vraag was of het strenger moest om de boel veilig te houden en of het tijdelijke hek bleef.

Er kwam een inspraakronde bij de Gentenaars, maar op de politieke beslissing was het wachten tot eind dit jaar. Op een persconferentie maakte schepen van Sport Sofie Bracke (Open VLD) woensdag duidelijk dat de omheining blijft.

Het nieuwe hek, dat de strandzone over een 700-tal meters zal afbakenen, zal ingewerkt worden in het groen en krijgt een metersbrede ingangspoort die kan opengeschoven worden. Concreet houdt dat in dat het hek altijd dicht zal zijn als de redders er zijn en dus gezwommen mag worden. Deze poorten kunnen wel geopend worden in rustige periodes en in de winter. De kosten worden begroot op 600.000 euro. Veel geld, maar: ‘We hebben ervoor gekozen om niet te laten betijen, zoals op andere plekken in Vlaanderen al is gebeurd’, aldus de schepen.

De nieuwe omheining moet klaar zijn tegen 1 mei 2023 en zal minstens drie zwemzomers onveranderd blijven. ‘Daarna volgt een evaluatie’, legt schepen Sofie Bracke uit. Naast de installatie van de omheining werden nog elf andere maatregelen genomen.

Camerabewaking

Er komen camera’s op het domein en die moeten monitoren dat niemand over het hek klimt. Gentenaars zullen nog steeds gratis binnen kunnen, niet-Gentenaars zullen moeten betalen. Wie vooraf reserveert zal 1 euro moeten betalen, ter plekke bedraagt de toegangsprijs 5 euro.

Wie een ticket koopt, krijgt een QR-code, maar aan de ingang worden de identiteitscontroles afgeschaft. ‘Wie amok maakt kan buitengezet worden, maar kan de dag erna weer binnen’, legt Bracke uit. ‘Dat is frustrerend. We onderzoeken daarom de piste van toegangsverboden.’

Een vaste veiligheidscoördinatiecel zal iedere morgen een briefing organiseren over de situatie in de Blaarmeersen. Personeel en redders zullen ook speciale opleidingen krijgen en op de website van Farys komt een druktebarometer die iedereen kan raadplegen.

Voorts heeft de stad aan uitbater Farys gevraagd om te verzekeren dat er vanaf 1 mei iedere dag redders aanwezig zullen zijn, tot het einde van het zwemseizoen in september. Deze maatregelen moeten volgens het stadsbestuur de rust doen terugkeren. ‘Dit is de nieuwe start voor dit prachtig domein’, legt Bracke uit. ‘We willen dit domein niet teloor zien gaan, zoals elders in het land. Goede afspraken maken goede vrienden. Iedereen kent nu de spelregels.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen