camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kinderopvang

533 crèches op de radar voor eventuele problemen

Het agentschap Opgroeien onderzoekt 533 van de 6.340 opvang­initiatieven op eventuele ­problemen.

woensdag 21 december 2022 om 3.25 uur

Het agentschap Opgroeien legde een lijst aan van crèches die het uit voorzorg onder de loep wilde nemen. Er wordt niet meer gewacht op juridisch sluitend bewijs om eventueel op te treden. De lijst omvat ­crèches die al onder verhoogd toezicht stonden of die om een andere reden in het vizier van de parlementaire onderzoekscommissie kwamen.

In het Vlaams Parlement zei topman Bruno Vanobbergen dinsdag dat van die crèches 64 tijdelijk of definitief zijn ­gesloten. 73 locaties zijn ­gestopt of overgenomen, terwijl 40 andere nog onder verhoogd toezicht staan. In iets meer dan honderd crèches bleek alles veilig. Voor de resterende 251 locaties loopt verder onderzoek. Daarvan zijn 29 doorgespeeld naar het Vlaams Expertise­centrum Kindermishandeling. Voor 110 locaties is een nieuw bezoek van de Zorginspectie gevraagd. ‘Normaal gezien is de ­oefening tegen de jaarwisseling afgerond’, zei ­Vanobbergen.

Verslagen erg populair

Door de problemen in de kinder­opvang – maar ook de woonzorcentra – is er een ­ongeziene interesse in inspectieverslagen. Dit jaar kreeg de Zorginspectie al 4.193 aanvragen binnen voor passieve openbaarheid. Vorig jaar ­waren dat er in totaal 503. De dienst gaf op basis daarvan al 7.973 verslagen vrij, tegenover 1.277 vorig jaar. Twee derde van alle aanvragen gaat over de crèches, de rest over woon­zorgcentra, jeugdzorg ...

Aangeraden

Niet te missen