Foto:  rtr

Akkoord gesloten over natuurbehoud op top biodiversiteit in Montréal

De deelnemers van de COP15 (de VN-conferentie in het teken van biodiversiteit) zijn het eens over de slotverklaring. Het akkoord, dat 23 doelstellingen omvat, moet de verwoesting van de biodiversiteit indijken.

‘Het akkoord is aangenomen’, zegt Huang Runqiu, de Chinese voorzitter van de vijftiende Internationale Conferentie over Biologische Diversiteit (COP15) in de Canadese stad Montréal. Alleen Congo steunt het akkoord niet.

Het zogeheten ‘vredespact met de natuur’ of ‘akkoord van Kunming-Montréal’ wil het land, de oceanen en de soorten beschermen tegen vervuiling, aantasting en de klimaatverandering. Een van de centrale doelstellingen is om tegen 2030 30 procent van het land en de zee van de wereld te beschermen. Ook willen de 196 landen die deelnemen aan de conferentie meer geld uitgeven voor de bescherming van de soortendiversiteit.

De tekst biedt ook garanties aan de inheemse volkeren, hoeders van 80 procent van de overblijvende biodiversiteit op aarde, en stelt voor om 30 procent van de aangetaste gebieden te herstellen en het risico gelinkt aan pesticiden te halveren.

Na de goedkeuring van de slotverklaring brak gejuich uit tijdens de zitting in Montréal.

COP15 werd op woensdag 7 december afgetrapt in Montréal. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de biodiversiteitstop in 2020 zou plaatsvinden in China, maar door de coronapandemie werd de top eerst uitgesteld en later opgesplitst. Het eerste deel van COP15 vond in oktober grotendeels online plaats in de Chinese stad Kunming.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen