camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Banken

Coöperanten NewB mogen nog niet stemmen

maandag 19 december 2022 om 3.25 uur

NewB, geen aparte bank. blg

De lijdensweg van de coöperatieve, ethische bank NewB blijft duren. Het voorbije weekend hebben de coöperanten zich niet kunnen uitspreken over de samenwerking met VDK Bank. Een stemming daarover zaterdag tijdens een bijzondere algemene vergadering werd naar 14 januari verdaagd.

‘Uit overleg, dat de algemene vergadering voorafging, werd duidelijk dat de stemming niet kon plaatsvinden onder omstandigheden die ­bevredigend waren voor alle partijen’, liet NewB weten in een persbericht. Struikelblok was een kwestie over het stemmen bij consensus. Een werkgroep moet nu bekijken hoe het ­verder moet.

NewB slaagde er dit najaar niet in om 40 miljoen euro extra kapitaal op te halen, waardoor het zijn banklicentie niet kon behouden. NewB moest noodgedwongen de bankactiviteiten stopzetten. Uiteindelijk kwam een akkoord met VDK Bank uit de bus. Zo zou NewB een agent worden voor VDK en op die wijze een bancair aanbod voorstellen. Om­gekeerd wordt VDK op die manier actief in Franstalig België. Het volstaat overigens niet dat de coöperanten groen licht ­geven voor de samenwerking. Ook de toezichthouders moeten nog instemmen. NewB blijft ervan uitgaan dat de klantenoverdracht tijdens de eerste maanden van 2023 kan plaatsvinden als alles volgens plan verloopt. (belga)

Aangeraden

Niet te missen