Foto:  dba

Burgemeester De Wever over hacking: ‘Stad heeft niet onderhandeld of betaald’

De stad Antwerpen heeft nog niet onderhandeld met de hackers die een zware cyberaanval pleegden op de stedelijke diensten, en dus ook geen losgeld betaald. Ook geen enkele andere overheid heeft in de plaats van de stad onderhandeld of betaald, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA) op ATV.

Het Antwerpse stadsbestuur en de stedelijke administratie bleven de voorbije bijna twee weken erg karig met commentaar over de cyberaanval, die nog steeds een enorme impact heeft op de (digitale) dienstverlening. De stad wilde alleen kwijt welke diensten voor de burgers niet functioneerden en dat ze alles in het werk stelt om de verschillende toepassingen zo snel mogelijk weer te activeren.

   • Betaald of nog aan het onderhandelen: Antwerpen niet meer op site hackers

Over geruchten rond buitgemaakte gegevens of een eis om losgeld door het verantwoordelijke hackerscollectief wilde de stad tot op heden niets kwijt. Nu ontkent De Wever dus dat er werd onderhandeld of betaald, al raakte zaterdag bekend dat de stad niet langer op de lijst met gehackte organisaties staat van hackerscollectief Play – wat erop zou kunnen wijzen dat er betaald werd.

‘Ik moet nog altijd heel karig zijn met wat ik daarover zeg’, vult De Wever nog aan. ’Binnenkort gaan we trachten volledige openheid van zaken te geven.’ De Wever was ook te gast in De zevende dag, waar hij stellig reageerde op het hackerscollectief. ‘Ik ga niet betalen en er wordt ook niet onderhandeld’, zei hij.

De Wever vertelde opnieuw dat hij nog niet veel details over de zaak kon vrijgeven. ‘Het is raadzaam om er niet te veel over te vertellen. Experten en het gerecht zeggen ons allemaal één ding: zwijg erover. Het is alsof de inbreker nog in je huis zit. Die zijn nog in ons systeem. Elke informatie over waar de kluis is, waar ze zitten of wat ze hebben en niet hebben, kan hen alleen maar helpen.’

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen