Foto:  epa-efe

Ontslagbrief paus ligt klaar in geval van gezondheidsproblemen

Paus Franciscus heeft meer dan tien jaar geleden al een ontslagbrief ondertekend waarop een beroep kan worden gedaan mocht zijn gezondheid hem in de steek laten. Dat onthulde hij zondag in een interview met de Spaanse krant ABC.

Franciscus, die zaterdag zijn 86ste verjaardag vierde, zei eerder al dat hij ontslag zou nemen mocht zijn gezondheid hem niet langer toelaten zijn taken uit te oefenen. De paus ondertekende de ontslagbrief meer dan tien jaar geleden al en gaf hem aan kardinaal Tarcisio Bertone, op dat moment de nummer twee van het Vaticaan.

Bertone trad in 2013 af als kardinaal-staatssecretaris na geruchten over fraude. Wat er sindsdien met de brief gebeurd is, weet paus Franciscus naar eigen zeggen niet.

Franciscus lijdt al een tijdje aan een aandoening aan de knie waardoor hij zich de laatste maanden in een rolstoel moest verplaatsen. Hij moest het afgelopen jaar ook verschillende verplichtingen annuleren door de pijn en gaf afgelopen zomer in een interview aan dat hij zijn activiteiten op een lager pitje zou zetten. ‘Ik denk dat ik mij op mijn leeftijd en met mijn beperkingen wat moet sparen om de kerk te kunnen dienen. Of, integendeel, moet nadenken over de mogelijkheid om met pensioen te gaan’, klonk het toen.

Franciscus’ voorganger Benedictus nam in 2013 ontslag om gezondheidsredenen.

Bron: belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden