Foto:  BELGA

Caroline Gennez vervangt Meryame Kitir als minister in federale regering: ‘Niet mogelijk werkrelaties te herstellen’

Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (Vooruit) wordt federaal minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid. Gennez vervangt Meryame Kitir, die midden oktober een stap opzij zette. Intussen heeft Gennez bij de koning de eed afgelegd.

Officieel ging Meryame Kitir eind oktober met ziekteverlof. De stress die bij haar ambt hoorde, had te veel van haar geëist.

Maar achter de time-out ging een slepende ergernis over de werking van haar kabinet schuil. Kitir stond onder­ druk. Haar ministerschap leverde niet op wat ervan werd verwacht. Ze was te onzichtbaar en kon haar stempel niet drukken op haar departementen. Nochtans behoort ook grootstedelijk beleid tot haar bevoegdheden, daarmee moest ze als socialiste iets kunnen aanvangen.

De sfeer op het kabinet was verziekt geraakt. De voorbije twee jaar waren al heel wat medewerkers vertrokken. Zo moest Kitir vijf keer op zoek naar een nieuwe woordvoerder. Als de medewerkers niet zelf vertrokken, vielen ze uit door ziekte of een burn-out. Ook Kitir zelf raakte mentaal uitgeput.

Hoelang Kitir weg zou blijven, was eind oktober niet duidelijk. Met haar was naar verluidt afgesproken dat ze ‘tijdelijk’ zou uitrusten en kon terug­keren. Ze geldt in Limburg nog altijd als een stemmenkanon, en die stemmen wil Vooruit niet verliezen. Het is niet de bedoeling om iemand anders te lanceren, verzekerde de partij enkele weken geleden nog.

Inmiddels heeft de partij ‘het psychosociaal welzijn van de medewerkers’ onderzocht. Uit dat onderzoek is gebleken dat het ‘in de huidige omstandigheden niet mogelijk is de werkrelaties te herstellen’, zegt Vooruit zaterdag in een mededeling. Meer details geeft de partij niet, om privacyredenen en in het belang van het mentaal welzijn van de betrokkenen.

Opvallend: Gennez en Vandenbroucke herenigd

Maar nu heeft Vooruit toch voor een opvolgster gekozen: Caroline Gennez, ex-voorzitter (2007-2011) van de partij. Opvallend trouwens, want Gennez zal nu in de regering zetelen met Frank Vandenbroucke, de man waarmee zij destijds als voorzitter meermaals botste en die ze op een zijspoor had gemanoeuvreerd bij de regeringsvorming in 2009.

Caroline Gennez heeft om 18.30 uur de eed afgelegd bij de koning. Zij heeft ‘de nodige ervaring om deze departementen met onmiddellijke ingang deskundig te leiden’, aldus de partij. Tot nog toe nam Vandenbroucke tijdelijk de bevoegdheden van Kitir waar. ‘Ik was totaal verrast, ik hoop dat Meryame snel herstelt, maar ik ga met veel overtuiging de uitdaging aan om onze ploeg van Vooruit in de regering te versterken’, zegt Gennez in een reactie aan de VRT.

Over haar relatie met Frank Vandenbroucke zegt Gennez dat de sfeer in de partij heel goed is. ‘Er staat echt een team. Frank en ik werken ondertussen weer drie jaar samen. Die samenwerking verliep echt supergoed. Ik ben ervan overtuigd dat dat in de regering niet anders zal zijn.’

Kitir zelf keert, eens ze volledig hersteld is, terug naar de Kamer. Daar zal ze ‘met haar ervaring en expertise de Vooruit-fractie versterken’, aldus Vooruit. De Limburgse was fractieleidster voor de socialisten in de Kamer tot ze in 2020 minister werd. 

De Mechelaar Thijs Verbeurgt (39) vervangt Caroline Gennez als Vlaams Parlementslid voor Vooruit. Hij startte als expert onderwijs op de studiedienst van de partij. Sinds enkele jaren is hij fractiesecretaris voor Vooruit in het Vlaams Parlement.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen