Foto:  belga

Beschuldigden terreurproces dagvaarden minister Van Quickenborne en eisen 5.000 euro per naaktfouille

De terreurverdachten voor de aanslagen van 22 maart dagvaarden minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat bevestigen hun advocaten.

De beschuldigden in het terreurproces vinden de omstandigheden waarin ze elke dag van de gevangenis in Haren naar het terreurproces worden gebracht ‘onmenselijk en vernederend’. Dat hebben de terreurverdachten en hun advocaten meermaals aangeklaagd tijdens de eerste week van het proces over de aanslagen in Zaventem en Maalbeek. Daarbij zijn vooral de dagelijkse naaktfouilles, de blinddoeken en harde muziek in de politievoertuigen een steen des aanstoots.

De advocaten eisen nu dat er geen naaktfouilles meer worden uitgevoerd en dat de blinddoeken niet meer gebruikt worden, tenzij daar op voorhand een specifieke motivering voor wordt gegeven. Voor elke inbreuk eisen ze een dwangsom van 5.000 euro.

Aanstaande maandag zou al een eerste zitting in de kortgedingprocedure plaatsvinden, maar in welk gerechtsgebouw die zitting zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk. De advocaten van de beschuldigden vragen dat hun cliënten daarbij aanwezig zouden zijn, maar het is nog maar de vraag of de zitting dan wel kan plaatsvinden in het Montesquieu-gebouw, waar de rechtbank van eerste aanleg normaal zetelt.

Volgens Luc Hennart, persmagistraat bij het hof van assisen, heeft de dagvaarding in kort geding niet meteen gevolgen voor het assisenhof. Elke procedure, die voor de kortgedingrechter en die voor het assisenhof, heeft zijn eigen regels en die moeten gevolgd worden, klinkt het.

‘Als dat kort geding maandag wordt ingeleid, valt het nog af te wachten of het dan ook behandeld wordt’, zegt de persmagistraat. ‘Dat hangt af van de agenda van de rechtbank, en van de afspraken die tussen de verschillende partijen gemaakt worden over de uitwisseling van hun argumenten.’

Daarnaast is er de procedure voor het assisenhof, waar zowel de beschuldigden als hun advocaten maandag aanwezig moeten zijn, aldus nog Luc Hennart: ‘Zeven van de beschuldigden zijn aangehouden en moeten dus overgebracht worden naar het assisenhof. Daar kunnen ze dan wel beslissen om de box te verlaten en terug te keren naar de cellen in het gebouw, maar ze moeten wel verschijnen. Er moet voor elk van hen steeds ook een advocaat aanwezig zijn.’

‘Het valt dus af te wachten wat er maandag voor de kortgedingrechter gebeurt’, gaat de persrechter verder. ‘Als daar op een bepaald moment beslist wordt dat de procedure voor het assisenhof opgeschort moet worden, of dat de beschuldigden daar in persoon moeten verschijnen, zal de voorzitter van het assisenhof bekijken welke maatregelen zij moet nemen. Maar voorlopig gaat de zitting van maandag door.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden