Foto:  REUTERS

16.500 vakbondslieden trekken door Brussel voor meer koopkracht: ‘We gaan niet stoppen’

De drie vakbonden zijn vrijdag in Brussel omstreeks 11 uur begonnen aan een nationale betoging die vooral in het teken van koopkracht staat. ‘Er zijn manieren om de factuur betaalbaar te maken.’

‘Het feit dat de energiefactuur op dit moment hoger is dan de huurprijzen van sommige mensen in dit land, is onaanvaardbaar. Het moet stoppen, er zijn manieren om de factuur betaalbaar te maken’, stelt Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris van ACV, aan het begin van de betoging. De bonden konden 16.500 mensen op de been brengen, blijkt uit een telling van de politie.

Sommige betogers hameren er letterlijk, en figuurlijk met een reusachtige hamer en nagels, op dat de koopkracht moet verhogen en een loonverhoging en -indexering broodnodig is. In het huidige voorstel van de regering blijft de marge voor opslag boven de index 0 procent, maar bedrijven die goed draaien, kunnen hun personeel wel eenmalig een cheque tot 750 euro geven.

Indexering onvoldoende

‘De automatische indexering van de lonen is nodig, maar niet voldoende. We gaan niet stoppen terwijl er duizenden werknemers zijn die het einde van de maand niet halen’, maakt ABVV-voorzitter Thierry Bodson duidelijk.

“We kunnen niet accepteren dat ons salaris geblokkeerd wordt, terwijl in België alle bedrijven subsidies krijgen om de lonen te betalen, terwijl ze gigantische winsten maken”, vervolgt Bodson.

Op spandoeken in de lange stoet staan slogans als ‘Verhoog de lonen, belast de winsten’ of ‘Het leven is te duur, we willen nú oplossingen’. Vakbond ACLVB pleit voor meer sociale rechtvaardigheid.

16.500 vakbondslieden trekken door Brussel voor meer koopkracht: ‘We gaan niet stoppen’
Mario Coppens  Foto:  belga

‘De regering probeert ons te paaien met een aantal kruimels. Met een koopkrachtpremie of een energiepremie of hoe ze het ook zullen noemen, maar wel een premie die werknemers zelf moeten onderhandelen op bedrijfsvlak’ stelt Mario Coppens, nationaal voorzitter ACLVB.

‘Zilver in het staken’

Zelfstandigenorganisatie Unizo ‘feliciteert’ de bonden met hun ‘zilveren medaille op het Europees kampioenschap staken’. ‘Terwijl de militanten het land proberen plat te leggen, moeten ondernemers vechten om te overleven’, vinden ze. Ook werkgeversorganisatie VBO heeft het over een ‘compleet onverantwoorde betoging’.

De betogers verzamelden om 10 uur aan het Noordstation, vanwaar ze zullen optrekken richting het Zuidstation. De Brusselse politie waarschuwde dat de betoging verkeershinder teweeg kan brengen tussen 8 en 13 uur. Er werden ook extra treinen ingelegd naar Brussel.

16.500 vakbondslieden trekken door Brussel voor meer koopkracht: ‘We gaan niet stoppen’
Foto:  BELGA

Openbaar vervoer

Ook buiten de hoofdstad zal de betoging gevoeld worden. Omdat veel personeelsleden deelnemen aan de actie, wordt onder meer op Brussels Airport en bij vervoersmaatschappijen De Lijn en MIVB de dienstverlening teruggeschroefd.

De MIVB meldt dat vrijdag enkel metrolijn 1 rijdt, en is verlengd tot Erasmus. De trams 3,4, 7, 8, 9, 51 en 92 rijden eveneens. Bij de bussen is dat het geval voor de lijnen 12, 36, 46, 50, 53, 56, 59, 65, 71, 87 (verlengd tot Zwarte Vijvers), 95 en T-bus 92.

In Wallonië is er door de actie van de vakbonden eveneens heel wat hinder op het openbaar vervoer, meldt openbaarvervoermaatschappij TEC. Dat is onder meer het geval in Charleroi, Luik, Henegouwen, Namen en Waals-Brabant. Het net in Luxemburg is minder getroffen.

Bron: Belga

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden