Foto:  belga
Code geel

KMI waarschuwt voor gevaarlijk gladde wegen: zo gaat u veilig de weg op

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen, vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen. Donderdagavond en -nacht was code oranje van kracht, vrijdag geldt tot 14 uur in de namiddag een code geel voor het hele land.

Donderdagavond vielen over het westen en het noordwesten van het land lokaal enkele buien. Het water dat op de bevroren ondergrond viel, vroor onmiddellijk aan en veroorzaakte spekgladde wegen. Er werden verschillende ongevallen gemeld. Het KMI kondigde een code oranje af.

Ook vrijdag gevaarlijk glad

Volgens weerman David Dehenauw kan het ook vrijdagochtend gevaarlijk glad zijn. Voornamelijk ’s ochtends, maar ook nog een ruim deel van de dag, verwacht het KMI lokale ijsplekken door bevriezing van natte weggedeelten, hoofdzakelijk in de provincies West- en Oost-Vlaanderen.

Overal is het ook opletten voor rijmplekken. In het centrum en het oosten kan er lokaal en tijdelijk wat lichte sneeuw vallen. Tot vrijdag 14 uur is een code geel van kracht voor gladheid.

Tips om te rijden op gladde wegen:

  • Kijk de bandenspanning na: uw banden zijn van levensbelang bij winterse omstandigheden, zorg dat je bandenspanning altijd correct is. Te zachte banden leiden tot minder stabiliteit en minder grip op de baan.
  • Pas je rijstijl aan, ook met winterbanden: op een nat of glad wegdek is de remweg langer. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan. Met winterbanden heb je een betere grip, maar kunnen ook een vals gevoel van veiligheid veroorzaken. Ga dus zeker niet anders of sneller rijden met winterbanden.
  • Gebruik je rem verstandig en maak geen bruuske bewegingen: ga niet bruusk remmen, zeker niet bij het naderen van een bocht. Laat voor een bocht uw gaspedaal los zodat u vaart mindert. Maak geen bruuske stuurbewegingen.
  • Slippen? Ontkoppelen en uitwijken. Gaat uw wagen toch aan het slippen, druk dan uw koppeling in. Zo kan uw wagen weer grip krijgen. Laat de koppeling nadien zachtjes terug los zodat u weer controle krijgt. De natuurlijke reflex van automobilisten is om net naar de mogelijke obstakels te kijken die u zou kunnen raken. Doe dat niet. Kijk altijd naar de plek of opening waar u naartoe wil rijden.
  • Vanuit stilstand vertrekken op sneeuw vraagt techniek. Geef nooit te veel gas. Geef een beetje gas en laat de koppeling rustig los.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen