camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

mobiliteit

Bedrijfswagens worden zwaarder belast

vrijdag 16 december 2022 om 3.25 uur

 getty images

Het belastbaar voordeel van alle aard voor bedrijfswagens zal vanaf Nieuwjaar fors stijgen, meldt De Tijd. Dat komt door de vergroening van het wagenpark. Het belastbaar voordeel is namelijk gekoppeld aan de evolutie van de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuw ingeschreven wagens. Die gemiddelde uitstoot voor ­zowel benzine- als dieselwagens is met ongeveer 10 procent gedaald.

Dat heeft dan weer als gevolg dat de belasting op het voordeel van alle aard toeneemt. Concreet zal voor bijvoorbeeld een Audi A4 Avant diesel met een cataloguswaarde van 35.410 euro en een CO2-uitstoot van 104 gram het belastbaar voordeel vanaf 2023 met 8,3 procent stijgen, naar 235 euro per maand. In vergelijking met twee jaar geleden is de stijging nog een stuk groter. ‘Het belastbaar voordeel verbonden aan het privégebruik van deze wagen stijgt met ongeveer 500 euro op jaar­basis’, zegt Veerle Michiels, mobi­liteitsexperte bij de hr-dienst­verlener SD Worx, tegen De Tijd.

Voor een benzinewagen met een cataloguswaarde van 32.525 euro en een CO2-uitstoot van 128 gram stijgt het belastbaar voordeel in 2023 met bijna 10 procent naar 239,14 euro per maand. Over twee jaar gaat het om een stijging met ongeveer 570 euro op jaarbasis.

Op het belastbaar voordeel betaalt de bestuurder tot 50 procent belastingen. (belga)

Aangeraden

Niet te missen