Brits koningshuis

Britse pers ziet ‘broederoorlog’ in Netflixreeks ‘Harry & Meghan’

De grote finale in de Netflixreeks over de Britse ex-royals Harry en Meghan werd evenzeer een potje royaal moddergooien. De documentaire gaat vooral in op het conflict tussen Harry en zijn broer en kroonprins William.

‘Broeders in oorlog’, ‘Een totale oorlog tegen William en Charles’ en ‘Harry claimt dat William RIEP en TIERDE tegen hem’. De Britse tabloids maken de balans op van de laatste boksmatch in de koninklijke familie. Een strijd tussen de gebroeders William en Harry waar Meghan Markle aan de zijlijn werd gezet, schetsen ze.

Volgens Harry zat het er bovenarms op toen hij met Meghan Markle voorstelde om een half-halfregeling te treffen over lidmaatschap van de Britse koninklijke familie. ‘We wilden onze jobs doen en ten dienste staan van de Queen.’

Britse pers ziet ‘broederoorlog’ in Netflixreeks ‘Harry & Meghan’
Prinses Kate, Prins William, Harry en Meghan op een ceremonie na de dood van Queen Elizabeth II.  Foto: ap

Over dat verzoek werd een vergadering belegd in het Sandringham-landhuis om de nieuwe rol van het koppel te bespreken. Daarbij waren ook de Queen, prins Charles en prins William aanwezig. Die legden zelf opties op tafel: het is erin of eruit. ‘Het was heel angstaanjagend’, vertelt Harry in de documentaire. ‘Mijn broer schreeuwde tegen mij, mijn vader zei dingen die niet klopten en mijn grootmoeder zat er ondertussen in stilte bij terwijl ze alles liet binnenkomen.’ Meghan Markle was niet aanwezig op dat overleg. ‘Stel je voor. Een belangrijke discussie over jouw toekomst. En je bent zelfs niet uitgenodigd’, zegt ze daarover.

DS VIDEO - Harry & Megan - Official clip. Video: De Standaard

Harry heeft ook kritiek op de aanpak van de koninklijke persdienst. Na zijn beslissing om Buckingham Palace te verlaten, zou het paleis een statement de wereld hebben ingestuurd om geruchten te ontkrachten. ‘Ik kon niet geloven wat ik las. Niemand had me toestemming gevraagd’, zegt hij. ‘Binnen de vier uur waren ze bereid om te liegen om mijn broer te beschermen, maar tijdens de drie jaar dat Meghan en ik in het paleis zaten, hebben ze niet één keer de waarheid willen vertellen om ons te beschermen.’

Hij beschuldigt zijn familie ervan dat ze zelfs de negatieve berichtgeving in de pers heeft aangemoedigd. ‘Het is een vuil spel. Er wordt gelekt en er worden verhalen gelanceerd.’

Miskraam

Dat Meghan een miskraam heeft gehad, was al bekend. In de laatste aflevering gaat ze daar nog eens dieper op in. Volgens prins Harry zou de miskraam veroorzaakt zijn door de stress die een gelekte brief aan de Daily Mailheeft teweeggebracht.

Meghan had tijdens haar zwangerschap, op aanraden van de Queen, een brief gestuurd naar haar vader nadat die negatieve commentaar had gegeven op het Britse koningshuis.

DS VIDEO - Harry & Meghan - Official clip (2). Video: De Standaard

DS VIDEO - Harry & Megan - Official clip. Video: De Standaard

De brief belandde uiteindelijk in handen van de Daily Mail, die hem meteen publiceerde. Meghan klaagde de krant aan wegens privacyschending en kreeg uiteindelijk gelijk van de rechtbank. Maar de stress die met de zaak gepaard was gegaan, zou een zwaar effect hebben gehad op haar ongeboren baby.

Privéleven

Verder smullen de Britten van de unieke inkijk in het leven van het echtpaar. De documentaire toont onder meer hoe Meghan danst in het deurgat, hoe Harry in de tuin werkt en hoe ze samen hun kind in bad steken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen