camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

campagnegeld

Hoofdkantoor partij Macron doorzocht in zaak rond partijfinanciering

Het Franse ­gerecht viel woensdag binnen in de kantoren van de partij van president Macron. De speurders onderzoeken zijn verkiezingscampagnes in 2017 en 2022.

donderdag 15 december 2022 om 3.25 uur

Het parket onderzoekt de campagnefinanciering van president Macron.AFP

De kantoren van McKinsey in Parijs, het hoofdkantoor van de politieke partij Renaissance van Emmanuel Macron en de kantoren van de financieringsorganisatie van de partij werden doorzocht, meldt het Franse financieel parket. De focus ligt op de vraag of Macron op onrechtmatige wijze heeft geprofiteerd van de diensten van McKinsey, en andersom.

De Franse belastingdiensten hadden dit voorjaar een onderzoek opgestart naar McKinsey. De Franse tak van het Amerikaanse advieskantoor wordt beschuldigd van belastingontduiking. Het bedrijf betaalt al minstens tien jaar geen belastingen in Frankrijk, maar zegt de wet te hebben nageleefd.

   • Huiszoekingen bij McKinsey slecht nieuws voor Macron

De McKinsey-affaire deed al stof opwaaien tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen, aangezien de overheidsuitgaven voor extern advies fors waren gestegen tijdens de eerste ambtstermijn van president Macron.

Er wordt nu nagegaan of er sprake is van het verkeerd beheer van campagnerekeningen en van favoritisme. Concreet wordt onderzocht of Macron tijdens zijn verkiezingscampagnes geheime steun heeft ontvangen van McKinsey, die hij had moeten vermelden op de balans van zijn campagnefinanciering. Met het oog op gelijke kansen voor de kandidaten worden campagnekosten beperkt door de Franse wet. Geregeld duiken beschuldigingen op van politici die uitgaven zouden verbergen, of die rekeningen zouden manipuleren om te verhullen dat ze het toegestane budget hebben overschreden.

Voorts wil het gerecht onderzoeken of McKinsey door de regering is bevoordeeld bij het toekennen van adviescontracten, en of ­Macron van eventuele tegenprestaties heeft geprofiteerd. (belga)

Aangeraden

Niet te missen