Foto:  AFP

Topman failliete cryptobeurs FTX beschuldigd van oplichting

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) beschuldigt de oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, ervan een systeem opgezet te hebben om investeerders van het platform op te lichten. Dat meldt de SEC dinsdag.

‘Wij bevestigen dat Sam Bankman-Fried een kaartenhuis opgetrokken heeft gebaseerd op bedrog, terwijl hij investeerders te kennen gaf dat het om een van de veiligste cryptobeleggingen ging’, aldus SEC-voorzitter Gary Gensler.

‘De vermeende fraude gepleegd door mijnheer Bankman-Fried is een duidelijke herinnering aan de cryptoplatformen dat ze zich moeten houden aan onze wetten’, aldus nog Gensler.

In haar klacht eist de SEC dat het de voormalige topman van FTX verboden wordt om nog deel te nemen aan uitgifte, aankoop, aanbieding of verkoop van financiële producten, behalve ten persoonlijke titel, dat hij zijn onrechtmatig verkregen winsten terugbetaalt, dat hij burgerrechtelijk gesanctioneerd wordt en dat hij geen leidinggevende functies meer mag uitvoeren.

Behalve door de SEC zijn ook door een procureur in New York en het Amerikaanse agentschap CFTC klachten ingediend tegen Sam Bankman-Fried. De VS zullen wellicht de uitlevering van de dertiger vragen, zo lieten de autoriteiten van de Bahama’s al weten. Zij zullen overigens ook een eigen strafrechtelijk onderzoek naar de instorting van FTX voeren, aldus Philip Davis, de premier van de Bahama’s.

Bankman-Fried werd gearresteerd op de Bahama’s nadat Amerikaanse aanklagers strafrechtelijke klachten ingediend hadden tegen hem. Hij zou volgens persagentschap Bloomberg meer dan 1,8 miljard dollar opgehaald hebben bij investeerders.

FTX, een van de populairste handelsplatformen voor cryptomunten ter wereld, vroeg op 11 november aan de rechtbank bescherming tegen zijn schuld­eisers. Het vehikel van Bankman-Fried was in liquiditeitsproblemen gekomen nadat het in het geheim voor 10 miljard dollar van investeerders had doorgesluisd naar Alameda Research, een ander cryptobedrijf in handen van Bankman-Fried. In een interview eerder deze maand zei Bankman-Friedman dat hij ‘nooit heeft getracht om bewust fraude te plegen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden