Foto:  belga

Waals parlementsvoorzitter Marcourt (PS) stapt op na dure trip naar Dubai

De Franstalige socialist Jean-Claude Marcourt (PS) stapt op als voorzitter van het Waals Parlement en als voorzitter van het bureau van dat parlement. Dat is beslist na een bijeenkomst van de partijtop van de PS. De rest van het bureau van het Waals Parlement is gevolgd.

‘Ik vind dat ik geen enkele fout heb gemaakt. Sinds het begin van mijn voorzitterschap in september 2019 heb ik mij opgesteld zoals het hoort. Er kan geen sprake van zijn dat ik alleen ontslag neem en het idee geef dat ik een fout heb begaan. Maar ik kan me wel inschrijven in een collectief ontslag van het bureau. Om dat mogelijk te maken ben ik beschikbaar om spontaan ontslag te nemen.’

Waals parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) deblokkeert de patstelling in het bureau van het Waals Parlement, waar MR en Ecolo eerst het ontslag van Marcourt vroegen alvorens ze zelf ontslag wilden nemen uit het bureau, het beheersorgaan van het Waals Parlement. PS-voorzitter Paul Magnette verwelkomt de geste van Marcourt, die volgens hem nodig is om de geloofwaardigheid van het Parlement te herstellen en het vertrouwen tussen de Walen en hun verkozenen te herstellen.

Aanleiding voor het ontslag is de commotie die ontstond na een peperdure reis van Marcourt en griffier Frédéric Janssens naar Dubai voor een bezoek aan de Wereldtentoonstelling. Vorige vrijdag vroeg Magnette dat het voltallige bureau van het Waals Parlement zou opstappen.

Magnette juicht beslissing toe

Na zijn ontslag zijn ook de andere leden van het bureau gevolgd. Ecolo-Parlementslid Disabato was de eerste om zich terug te trekken als bureaulid. De MR-leden volgden.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zag geen reden waarom zijn partijgenoten in het bureau, Jacqueline Galant en Sybille de Coster-Bauchau, zouden moeten opstappen omdat de verantwoordelijkheid voor de feiten vooral bij Marcourt lag.

PS-voorzitter Magnette was er op Twitter als de kippen bij om de beslissing van Marcourt toe te juichen om ‘ontslag te nemen om een hernieuwing van het bureau van het Waals Parlement mogelijk te maken’. Hij omschrijft de stap als ‘noodzakelijk om de geloofwaardige van de instelling te herstellen en het vertrouwen te herwinnen van de Waalse burgers in hun verkozenen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden