Foto:  EPA-EFE

Borrell over corruptie-onderzoek: ‘Dit is zeer verontrustend’

Josep Borrell, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken, zegt erg bezorgd te zijn over de aantijgingen van corruptie door leden van het Europees Parlement. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleit voor de oprichting van een ethisch orgaan.

‘Dit nieuws is erg verontrustend.’ Dat zei Josep Borrell aan journalisten bij aanvang van een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. Daarmee reageert hij op het onderzoek dat het Belgische parket voert naar mogelijke corruptie door Qatar en enkele leden van het Europees Parlement.

Borrell is de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, maar was tussen 2004 en 2007 zelf voorzitter van het Europees Parlement. ‘We worden geconfronteerd met gebeurtenissen en feiten die mij beslist zorgen maken, ook als voormalig voorzitter van het Europees Parlement.’

Afgelopen weekend werden vier personen in het kader van het onderzoek aangehouden. Ze worden beschuldigd van lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen van geld en corruptie. De opvallendste naam is die van de Griekse Eva Kaili (44), vicevoorzitter van het Europees Parlement namens de sociaaldemocratische fractie (S&D). Volgens persagentschap Reuters ontkende een vertegenwoordiger van de staat Qatar afgelopen weekend dat Qatar bij het corruptieonderzoek betrokken is. De Griekse socialistische partij Pasok heeft Kaili geschorst.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen pleit voor de oprichting van een nieuw ethisch orgaan dat toezicht houdt op alle Europese instellingen. ‘Het is niet enkel doorslaggevend om sterke regels te hebben, maar ook dat dezelfde regels van toepassing zijn voor alle instellingen en dat er geen uitzonderingen toegelaten worden’, zo verklaarde Von der Leyen. ‘Het is een kwestie van transparantie en duidelijke regels.’ Von der Leyen had al bij haar aantreden in 2019 de oprichting aangekondigd van een ethisch orgaan voor alle Europese instellingen.

Von der Leyen zegt dat de Commissie alvast haar eigen transparantieregister aan het controleren is. Dat register registreert de bijeenkomsten van commissarissen en hun kabinetsleden met lobbyisten.

Het Europees Parlement komt vandaag samen om 17 uur in Straatsburg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen