
Bommenmaker aanslag Lockerbie na 34 jaar opgepakt
In Amerika is de Libische man opgepakt die ervan beschuldigd wordt de bom te hebben gemaakt voor de grootste terroristische aanslag in het Verenigd Koninkrijk. 34 jaar nadat hij Pan Am-vlucht 103 boven Lockerbie deed ontploffen, is hij in handen van de Amerikaanse justitie.
Twee jaar geleden werd Abu Agila Masud door de Amerikaanse staat aangeklaagd omdat hij een cruciale rol zou hebben gespeeld bij de dodelijkste terroristische aanslag op Britse bodem. Hij zou de bom hebben gemaakt die vlucht 103 deed ontploffen. Maar daarmee had Amerika de man nog niet in handen, laat staan achter tralies. Volgens de BBC is dat nu wel het geval. Het Amerikaanse ministerie van Justitie en het Schotse Openbaar Ministerie bevestigen dat.
Vorige maand raakte bekend dat Masud ontvoerd was door een lokale militie in Libië. Dat gaf aanleiding tot speculaties dat hij zou worden overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten om terecht te staan. Of het effectief zo is verlopen, is nog niet bekend.
De aanslag op de Boeing 747 op weg van Londen naar New York op 21 december 1988 kostte aan 270 mensen het leven. Alle 259 inzittenden kwamen om en 11 mensen in Lockerbie lieten het leven toen brokstukken van het vliegtuig op hun huizen vielen.

Onderzoek gaat voort
In 2001 werd een andere Libiër, de ex-geheim agent Abdelbaset al-Megrahi, veroordeeld voor zijn rol in de aanslag nadat hij terechtstond voor een speciaal samengestelde Schotse rechtbank in Nederland. Hij is tot nog toe de enige die voor de aanslag werd veroordeeld. De man kreeg levenslang, maar kwam acht jaar na zijn veroordeling vrij omdat hij ongeneeslijk ziek was. Drie jaar nadien overleed hij in Libië. Zijn veroordeling was gecontesteerd, zelf heeft hij altijd volgehouden dat hij onschuldig was, en een Schotse herzieningscommissie oordeelde dat er redenen zijn om aan te nemen dat het gerecht een fout heeft gemaakt bij zijn veroordeling.
Een woordvoerder van de Schotse justitie zegt dat de nabestaanden van de slachtoffers ervan op de hoogte zijn gebracht dat Masud in handen is van de Amerikanen. ‘Schotse aanklagers en de politie, die samenwerken met de Britse en Amerikaanse regeringen, gaan door met het onderzoek. Het doel is om iedereen die met Megrahi samenwerkte voor de rechter te krijgen.’