Foto:  rr

Wolf doodgereden in Limburgse Hechtel-Eksel

Op de noord-zuidverbinding in Hechtel-Eksel is zondagochtend een wolf doodgereden. Vermoedelijk gaat het om een van de welpen, maar dat zal uit verder onderzoek moeten blijken.

Het kadaver werd meegenomen en zal later vandaag door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (Inbo) worden opgehaald. Dan zal blijken of het een welp is die verongelukte. Als niet op het zicht te bepalen is om welke wolf het gaat, dan volgt er een DNA-analyse. Dat materiaal zal vergeleken worden met DNA-stalen die al afgenomen zijn van de andere wolven. ‘De kans dat het een van de oudere dieren is, is klein, omdat die meer ervaren zijn’, aldus Inbo-woordvoerder Koen Van Muylem aan Belga.

De wolvenroedel in Limburg – August, Noëlla en hun nakomelingen – zou tot voor het ongeval dertien leden tellen. Vorige maand werden twaalf van de dertien wolven samen vastgelegd op een wildcamera in Houthalen-Helchteren.

DS VIDEO - Unieke beelden: twaalf Limburgse wolven samen te zien. Video: De Standaard

Het is niet de eerste keer dat een wolf aan de noord-zuidverbinding wordt doodgereden. Het eerste verkeersslachtoffer onder de wolvenpopulatie was wolf Roger in maart 2018 in Opoeteren. Twee jaar geleden gebeurde ook een ongeval op die weg.

Het spijtige ongeval maakte toen al duidelijk dat het in een versnipperd Vlaanderen erg gevaarlijk is voor de wolf, zei Jan Loos van Welkom Wolf. ‘Dit doet de vraag rijzen of er niet versneld werk kan worden gemaakt van ontsnipperingsmaatregelen’, zei hij toen. ‘De realisatie van grote ecoducten is een tijdrovend proces, en zoveel tijd hebben we niet. De meest gebruikte oversteekplaatsen van de wolven zijn inmiddels bekend. We vragen om op die plaatsen werk te maken van maatregelen die snel kunnen worden uitgerold.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden