camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Culinair
Feestmenu voor de snelle kok

Vonken en vuur in twee uur


Werk je nog op de dag van het feest? Of heb je gewoon geen zin om lange uren in de keuken te staan? Dan is dit menu je op het lijf geschreven: je hebt maar twee uur nodig om alle voorbereidingen te doen en je gasten toch in de watten te leggen.


Door
Foto

zaterdag 10 december 2022 om 3.25 uur


MENU


HAPJE

Chips met zure room, garnalen en zeekraal


HOOFDGERECHT

Traag gegaarde zalm met zoetzure jeneverbesdressing


BIJGERECHTEN

  Gepofte zoete aardappel

  Salade van peer, kaki, radijs en koolrabi

  Groene salade met mierikswortelroom


DESSERT

Kaasbordje met bietenTIJDLIJN


1. Voor de gasten komen

Haal de garnalen voor het hapje uit hun pantser, bewaar ze koel. Snijd de bieslook voor het hapje fijn en meng onder de zure room met een kneepje citroen en peper. Bewaar in de koelkast. Maak de marinade voor de zalm. Schuif alvast de zoete aardappel in de oven en maak de toppings en botersaus. Maak de radijsjes schoon en schil de koolrabi, leg verder alles klaar voor de salade van peer, radijs, kaki en koolrabi: het schaven doen we à la minute voor een krokante beet. Maak de opgeklopte room-mieriksworteldressing voor de salade (bewaar koel) en rooster de pistachenoten. Was de sla en zwier droog. Snijd en rooster de bieten en druiven in de oven voor het kaasbordje. Kook nadien ook de jus al in.

Tip: Al deze voorbereidingen kan je ook al de dag vooraf doen. Zet alles goed afgedekt en koud weg (dat kan ook buiten als het koud genoeg is).


2. Kom binnen, wat drink je?

Schenk als aperitief iets lekkers dat zo uit de fles komt. Denk aan een lekkere vermout met een schijfje citroen en een stevig ijsblokje (het Belgische merk Kiss my Vermouth heeft leuke lokale vermout in de aanbieding) of een goede fles champagne: daar kan je nooit iets mis mee doen! Voor de alcoholvrije drinkers kan je een lekker non-alcoholisch pintje voorzien (bijvoorbeeld Playground van Vandestreek) of kan je grasduinen in het aanbod van Botan, een Belgische destilleerder die behalve non-alcoholische spirits ook gemixte non-alcoholische wijn en cocktails aanbiedt.


3. Extra lang aperitieven met chips, garnaal, zeekraal & viseitjes

Maak hier de twee versies van het hapje: zo heb je meteen een leuk bordje vol met slechts één recept.

Tip: Wil je nog meer variëren op dit thema, dan kan je ook een paar chips toppen met zure room en viseitjes of zure room en grijze garnalen: zo heb je ineens een volledig assortiment aan hapjes die je in één handomdraai maakt.


4. Hoofdgerecht met zalm en drie onvergetelijke bijgerechten


Traag gegaarde zalm met zoetzure jeneverbesdressing.
Met een extra lang aperitiefmoment mist niemand het voorgerecht. We gaan direct door naar deze zalm, die in twintig minuten gaart (en de marinade heb je al op voorhand gemaakt!) Hoe makkelijk kan het leven zijn?


Gepofte zoete aardappel
is een feestje op zichzelf. Wie in tijdnood zit: de gebrande botersaus met cognac zorgt voor een niet te versmaden extraatje, maar kan wanneer er een shortcut nodig is gerust ook achterwege gelaten worden.


Salade van peer, kaki, radijs en koolrabi.
Heb je plots toch tijd over? Dan kan je deze salade nog wat opleuken door de schijfjes radijs kort te pekelen, zo worden ze knalroze en lekker krokant! Dat doe je door ze in een oplossing te leggen van 250 ml hete water, 125 ml rijst-, wittewijn- of ciderazijn, 4 el suiker en 2 tl zout. Laat ze zo’n halfuurtje à 2 uur marineren. Dit kan je ook makkelijk al een dag op voorhand doen. Geen zin om zelf een pekel te maken? De radijsjes onderzetten in sushi-azijn (koop je zo bij de supermarkt) werkt ook goed!


Groene salade met mierikswortelroom.
Om weerwerk te bieden tegen de romige mieriksworteldressing heb je iets knapperigs nodig, zoals venkel of slaharten. De rest van de sla op de ingrediëntenlijst is perfect inwisselbaar met eender welk groen dat voorhanden is: vervang de veldsla gerust door rucola en de kervel door postelein. Of hou het voor het gemak op één krokante slasoort zoals bijvoorbeeld Romeinse sla. Het is de luchtig geklopte dressing die maakt dat over deze salade nog lang nagepraat zal worden.


5. Vuurrood kaasbordje om af te ronden

Het dessert laten we voor wat het is: leg een plak lekkere chocolade (probeer eens de heerlijke chocolade van François Pralus die via de bean-to-bar-chocoladeshop ‘chocoladeverkopers.nl’ kan vinden) en zet een straffe koffie: meer moet dat niet zijn. Daardoor hebben we tijd om dit elegante kaasbordje op tafel te zetten. Wil je nog tijd besparen? Start dan niet met rauwe rode bieten, maar koop een pakje voorgekookte bietjes. Je hoeft de ovenschotel met de druiven en bieten dan enkel even onder de gril te zetten zodat de druiven poffen. Klaar is kees!Aangeraden

Niet te missen