Foto:  ap

China versoepelt coronabeperkingen

China heeft aangekondigd de coronabeperkingen in het hele land te versoepelen. Het land met 1,4 miljard inwoners viert zo de teugels van zijn strenge zerocovidbeleid na een storm van protesten.

Volgens het nieuwe tienpuntenplan dat door de nationale gezondheidscommissie (NHC) is bekendgemaakt, zullen besmette personen en milde gevallen (die positief zijn getest maar weinig of gaan symptomen vertonen) thuis in quarantaine kunnen gaan. Na een week isolatie thuis zijn twee negatieve PCR-tests nodig om weer vrij te mogen bewegen. ‘Als hun situatie verslechtert, kunnen ze alsnog naar een ziekenhuis worden overgebracht’, zegt de Chinese staat.

Dat is een radicale verandering ten opzichte van de norm die bijna drie jaar van kracht was. Die stelde dat elke coronapatiënt naar een quarantainecentrum van de overheid moest worden gebracht.

Bovendien komen er minder massale verplichte PCR-tests, waarbij inwoners zich meerdere keren per week moesten laten testen om openbare plaatsen te bezoeken.

Het zal voortaan ook mogelijk zijn om van de ene Chinese provincie naar de andere te reizen zonder een negatieve PCR-test van minder dan 48 uur oud te moeten voorleggen. Bovendien zal ook bij aankomst geen test vereist zijn.

Zorgwekkende economische cijfers

De aankondiging komt enkele uren na de officiële bekendmaking van nieuwe zorgwekkende cijfers voor de op een na grootste economie ter wereld: in november zag China de export en de import kelderen door het gecombineerde effect van zijn zerocovidbeleid en de zwakke vraag.

De landelijke versoepeling van de beperkingen, die er komt nadat een twintigtal Chinese steden de afgelopen dagen al versoepelingen had aangekondigd, volgt tien dagen na een golf van protesten.

In een tiental steden in het hele land toonden demonstranten, meestal jongeren, hun afkeer van het strenge gezondheidsbeleid, waarbij sommigen zelfs het vertrek van president Xi Jinping eisten. Openbaar protest is in China een zeldzaam fenomeen.

Het aantal besmettingen in het land daalt momenteel na een piek eind november. Toen werden bijna 40.000 besmettingen per dag vastgesteld.

Al bijna drie jaar behandelt China covid-19 als een gevaarlijke ziekte die vergelijkbaar is met builenpest en cholera, maar sinds vorige week erkennen topambtenaren dat de jongste variant van het coronavirus minder ernstig is. Eerder dit jaar werd nog geprobeerd uitbraken met zware beperkingen te beëindigen. Zo ondergingen de ruim 23 miljoen inwoners van Shanghai wekenlang een lockdown.

De overheid mag volgens de nieuwe regels geen complete wijken meer in lockdown plaatsen, maar moet ze per gebouw, verdieping en woning bepalen of er sprake is van een verhoogd besmettingsrisico.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen