Duitse politie pakt 25 rechts-extremisten op die staatsgreep planden

In Duitsland zijn woensdagochtend vijfentwintig rechts-extremisten opgepakt die een staatsgreep zouden beraamd hebben. De politie viel binnen bij verdachten in elf Duitse deelstaten en in Oostenrijk en Italië. Dat maakte het federale parket bekend.

‘Reichsbürger Razzia.’ Zo doopt boulevardblad Bild de inval in elf van de zestien deelstaten. Een razzia waar liefst drieduizend agenten vóór dag en dauw aan deelnamen. Goed voor 137 huiszoekingen, uitlopers van een gerechtelijk onderzoek dat momenteel 52 verdachten telt.

Vijfentwintig onder hen werden vanochtend tijdens de geheime ‘Operatie Soko’ uit hun bed gelicht. Ook in het Oostenrijkse Kitzbühel en het Italiaanse Perugia vonden huiszoekingen plaats. Alle verdachten zijn - op één Russische na - Duitsers met extreemrechtse linken.

Volgens het Duitse federale parket wilde de groep gewapend de Reichstag bestormen en een staatsgreep plegen. Het gaat om een erg heterogene groep, met onder meer QAnon-aanhangers, andere complotdenkers en aanjagers van het coronaprotest.

De meerderheid van de verdachten zou behoren tot de Reichsbürger-beweging. Ze erkennen de legitimiteit van de Duitse staat niet, weigeren vaak belastingen te betalen, verzamelen massaal illegale wapens, zijn pro gewelddadige aanslagen en staan bekend om hun racistische complottheorieën. Het doel: de Duitse republiek vervangen en een staat modelleren naar het Duitse keizerrijk zoals dat in 1871 werd gesticht. Ze hebben heimwee naar de tijd van Otto von Bismarck, de architect van het Duitse Keizerrijk.

Prins

Een 71-jarige man die bekendstaat als ‘prins Heinrich XIII’ zou centraal staan in hun plannen. Ook Birgit M.-W., een 58-jarige Berlijnse rechter en voormalig parlementslid voor het extreemrechtse AfD, de Russische Vitalia B., een man die werkt bij de speciale eenheid in het Duitse leger en verschillende andere voormalige leden van het Duitse leger zouden deel uitmaken van de groep. Ze zouden de staatsgreep al vanaf november vorig jaar voorbereid hebben.

Duitse politie pakt 25 rechts-extremisten op die staatsgreep planden
Foto:  REUTERS

‘De verdachten behoren tot een terroristische organisatie die uiterlijk eind november 2021 is opgericht en die zich tot doel heeft gesteld de bestaande staatsorde in Duitsland te omzeilen en te vervangen door een eigen regeringsvorm. De basis daarvan was al uitgewerkt’, zegt de Duitse procureur-generaal die het onderzoek aanstuurt. ‘Ze zijn er zich van bewust dat er bij die staatsgreep ook doden zullen vallen. De vereniging ziet het als een noodzakelijk tussenstap om zo’n systeemverandering te realiseren.’

De Duitse inlichtingendienst schat de totale beweging op zo’n 21.000 mensen. Binnen Reichsbürger zijn er kleinere afsplitsingen, zoals ‘Koninkrijk Duitsland’ en ‘Confederatie van het Duitse Rijk.’

Het plan is nu verijdeld. ‘De democratie wordt goed verdedigd: sinds vanmorgen vindt er een grote antiterrorismeoperatie plaats’, postte minister van Justitie Marco Buschmann op Twitter.

Bron: Belga, Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen