camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

energiecrisis

Groen licht voor afromen overwinsten energie

De Kamer­commissie Energie heeft in­gestemd met een overwinst­belasting, die tot 3,1 miljard kan opleveren.

woensdag 7 december 2022 om 3.25 uur

Marie Christine Marghem (MR). belga

‘Pas wanneer u geen minister meer zult zijn, zal het negatieve arrest over deze regeling ­komen’, haalde Marie Christine Marghem (MR), de vorige minister van Energie, uit naar Tinne Van der Straeten (Groen) en haar wetsontwerp, bedoeld om de overwinsten van de elektriciteitsproducenten af te ­romen. De federale regering wil van augustus dit jaar tot ­juni volgend jaar de winst ­afromen als die hoger is dan 130 euro per megawattuur.

‘De tekst lijkt ons juridisch zwak’, vervolgde Marghem. De juridische robuustheid van de regeling zal bepalen of de regering met succes een geraamd bedrag van 3,1 miljard euro kan afromen van de elektriciteitsproducenten en Fluxys. Dat gaat verder dan wat de EU voorstelde. Europa spreekt pas vanaf 180 euro van overwinst, maar laat de lidstaten wel toe om daarvan af te wijken, wat België deed met een grens op 130 euro.

Van der Straeten wijst daarvoor naar energieregulator Creg, die berekende dat elektriciteitsproducenten enkele jaren geleden hooguit 80 euro per MWh mochten verwachten als maximumprijs. De federale regering doet daar 50 euro bij, zodat er een investeringsmarge is en de bedrijven verliezen uit het verleden kunnen dekken. Van der Straeten wijst ook naar Nederland, waar het plafond wellicht ook op 130 euro zal liggen. Onze noorderburen zullen de overwinst wel slechts voor 90 procent afromen.

   • Oversubsidies al even moeilijk aan te pakken als overwinsten

De N-VA onthield zich bij de stemming. De PVDA legde een voorstel met een lager plafond neer, maar stemde toch voor. De meerderheid, ­gesteund door Vlaams Belang, zette het licht op groen voor de belasting. De meerderheid zonder Marghem weliswaar, die aangaf eerst de antwoorden van Van der Straeten te willen herlezen, en de zaal verliet. Het is niet de eerste keer dat ze haar afkeur voor het werk van haar opvolgster laat blijken. Haar partijgenoot Mathieu Bihet stemde wel ­gewoon voor.

Aangeraden

Niet te missen