Vuurwerk en dansende jongeren in Brussel na WK-stunt van Marokko tegen Spanje, maar ook opnieuw rellen

De Marokkaanse gemeenschap vierde feest in de straten van Brussel en andere steden, na de stunt van hun nationale voetbalploeg tegen de Spanjaarden. Vuurwerk verlichtte de dansende jongeren. Enkele heethoofden zochten opnieuw de confrontatie met de politie, die het waterkanon en traangas inzette.

Met oorverdovende knallen, die tientallen mensen deden opspringen, barste dinsdagavond rood en groen vuurwerk los op hooguit enkele meters boven de Lemonnierlaan in Brussel, tussen de hoge rijen huizen. Honderden Belgen van Marokkaanse origine, van alle leeftijden, ook kinderen, vierden uitbundig de overwinning van Marokko tegen Spanje op het WK voetbal. Ze riepen, dansten en maakten filmpjes van hun eigen feestgedruis. Auto’s reden claxonnerend door de straten, met Marokkaanse vlaggen uit het raam of gedrapeerd op de motorkap. Het was een groot volksfeest.

De politie was massaal aanwezig om te vermijden dat dat feest in rellen zou uitmonden, zoals na de overwinning van Marokko op België vorige week. De Lemonnierlaan was aan één zijde afgesloten, zodat de feestvierders zich niet verder richting het centrum konden verspreiden. Enkele buurtbewoners vormden nog een ketting, hun armen in elkaar gehaakt, voor de linie van de politie, om te voorkomen dat jongeren en agenten direct met elkaar in contact zouden komen. ‘Wij zijn hier om het imago van de Marokkanen te bewaken’, riepen ze.

Een politiecombi die plots zonder duidelijke aanleiding, maar aan een hoge snelheid door de straat denderde, werkte als een rode lap op een stier. Tientallen jongeren stormden achter de combi aan. De hekken van een werf verderop in de straat kregen het zwaar te verduren, maar hielden stand.

Later op de avond moest de politie ook nog het waterkanon en traangas inzetten om enkele heethoofden met interesse in een kat-en-muisspel het zwijgen op te leggen. Een afvalcontainer werd in brand gestoken, de politie pakte een aantal jongeren op. Ook in Antwerpen werd een volksfeest verstoord door rellen.

Vuurwerk en dansende jongeren in Brussel na WK-stunt van Marokko tegen Spanje, maar ook opnieuw rellen
Foto:  Jef Poppelmonde

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen