camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept Bijgerecht

Groene wintersalade met mierikswortelroom


Door
Foto

zaterdag 10 december 2022 om 3.25 uur


Omdat een maaltijd pas af is met een groene salade, bedachten we voor de feestdagen een extra feestelijke versie met een luchtig geklopte mieriksworteldressing. Een eenvoudige en toch chique salade met hetzelfde opbeurende effect als een lange wandeling in de vrieskou.


VOOR 6 PERSONEN


  1 kleine venkel

  50 g veldsla

  4 little gems of slaharten

  1 hand kervel


Voor de mierikswortelroom:

  125 ml room

  100 g mayonaise

  50 g geraspte mierikswortel uit een potje

  1 snufje zout


Voor de afwerking:

  2 el gehakte pistachenootjes

  1 el venkelzaad

  Olijfolie

  Zwarte peper & grof zeezout


BEREIDING

1. Klop de room stijf en roer er voorzichtig de rest van de ingrediënten voor de mierikswortelroom onder. Alles moet mooi maar luchtig onder elkaar gemengd zijn. Zet in de koelkast tot gebruik. Schaaf of snijd de venkel in flinterdunne plakjes en leg in een kom met ijskoud water (zo wordt hij onweerstaanbaar knapperig).

2. Verwarm op middelhoog vuur een scheutje olijfolie in een pan met stevige bodem. Bak hierin de pistachenootjes en venkelzaadjes tot ze na enkele minuten licht beginnen te kleuren. Roer geregeld om. Meng er een flinke snuf peper en grof zout onder en laat afkoelen.

3. Haal de slaharten uit elkaar en meng met de rest van de salade en de uitgelekte venkel in een kom. 4. Bestrijk een groot bord met de mierikswortelroom. Gebruik hiervoor de achterkant van een lepel. Verdeel er de salade over. Besprenkel met wat extra olijfolie en lepel er de gebakken venkelzaadjes en pistachenootjes over.



Aangeraden

Niet te missen