Recept Bijgerecht
Romige pastinaak uit de oven met hazelnootkruim
In room en witte wijn gegaarde pastinaken, toegedekt onder een krokant laagje geroosterde hazelnoten. Dit is een bijgerecht waarin alles perfect op z’n plaats valt, en dat zowel bij vlees als vis of een vegetarische schotel past.
VOOR 4 TOT 6 PERSONEN
● 500 g (kleine) pastinaken
● 75 ml witte wijn
● 200 ml room
● 50 g hazelnoten (gepelde)
● 25 g panko
● Enkele takjes verse tijm
● 1 klont boter en olijfolie
● Zwarte peper en zout
● Ook nodig: bakpapier
BEREIDING
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schil de pastinaken en snijd overlangs doormidden (grote exemplaren kan je in vieren snijden). Leg in een ovenschaal en bestrooi met peper en zout. Doe er een flinke klont boter, de wijn en tijm bij. Dek toe met een natgemaakt stuk bakpapier. Stop goed toe aan de randjes zodat de stoom niet kan ontsnappen. Zet 25 minuten in de oven tot de pastinaken iets verder dan beetgaar zijn.
2. Haal het bakpapier eraf en overgiet met de room. Strooi er de panko en grof gehakte hazelnoten over. Besprenkel met olijfolie en geef alles een extra draai van de pepermolen. Zet nog 20 minuten in de oven, tot de room is ingekookt en het kruim bruin kleurt.