camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Recept Bijgerecht

Lauwe salade van gebakken witte bonen met boschampignons, chili en gebrande citroen


Door
Foto’s

zaterdag 10 december 2022 om 3.25 uur


Deze stevige salade vult hongerige magen. De combinatie van de wat chique bospaddenstoelen en de nederige witte bonen is verrassend, maar werkt wonderwel. Door de citroen te branden, krijg je een licht gekaramelliseerd smaakje (en het oogt ook mooi, zo’n gebrande citroen op de serveerschaal).


VOOR 4 PERSONEN


  1 citroen

  450 g bospaddenstoelen: mix naar keuze

  2 blikken (400 gram) witte bonen (als je grote witte bonen kan vinden, kies dan voor 1 blik grote en 1 blik kleine witte bonen: dat geeft een leuke mix in uitzicht én beet)

  Olijfolie

  ½ bussel platte peterselie

  Zwarte peper en zout

  Chilivlokken


BEREIDING

1. Maak eerst de gebrande citroen door een pan zonder vetstof heet te laten worden. Snijd de citroen in tweeën en leg de helften met de snijkant in de hete pan. Duw af en toe tegen de pan aan, zodat de onderkant karamelliseert. Als de citroen donkerbruin kleurt, haal je hem uit de pan.

2. Maak daarna de paddenstoelen schoon en snijd of trek ze in grove stukken. Doe een stevige scheut olijfolie in een grote pan en bak de paddenstoelen in twee keer bruin en krokant. We werken in twee keer, omdat de paddenstoelen anders eerder stoven dan krokant bakken. Julia Child zei het al: ‘Don’t crowd the mushrooms!’ Kruid met peper en zout.

3. Giet de bonen uit het blik en spoel ze af. Spreid ze uit op een handdoek en dep ze droog. Doe een stevige scheut olijfolie in een grote pan en bak de bonen tot ze warm en een tikje krokant zijn. Dit doe je door de bonen niet te vaak om te roeren, maar te laten aankorsten in de hete pan. Kruid met peper en zout.

4. Trek de blaadjes van de peterselie. Meng de paddenstoelen, bonen en peterselieblaadjes en schik op een platte schaal. Werk af met olijfolie, knijp er één halve gebrande citroen over uit, kruid met chilivlokken en eventueel nog wat extra grof zout. Serveer met de andere helft van de citroen.Aangeraden

Niet te missen