Foto:  afp
Nieuws Taal

Klimaatklevers, needlespiking en energietoerisme: de kanshebbers voor ‘Woord van het jaar 2022’

De shortlist met tien genomineerden voor de verkiezing van ‘Woord van het jaar 2022’ is bekend. Stemmen voor uw favoriet kan tot maandag 19 december.

Taal geeft de werkelijkheid vorm, en dus blikt Van Dale Uitgevers elk jaar terug door een ‘Woord van het jaar’ te kiezen. Daarvoor kijkt Van Dale naar woorden die nieuwe fenomenen vatten, in de loop van het jaar meermaals in teksten zijn gebruikt, en die in het beste geval al een permanente plek in ons taalgebruik hebben veroverd.

Bij de heropening van de samenleving na de coronapandemie kwam vorig jaar ‘knaldrang’ als winnaar uit de bus. In 2020 spande ‘knuffelcontact’ dan weer de kroon. Bij de tien kanshebbers voor 2022 is de coronacrisis echter in geen velden of wegen meer te bespeuren. ‘Een rode draad is zelfs geheel afwezig’, zegt Ruud Hendrickx, hoofdredacteur van Van Dale. ‘Dat verbaasde me enigszins, want de afgelopen jaren hadden we telkens een prominent thema, zoals de coronapandemie of de klimaatacties. Nu had ik meer nieuwe woorden verwacht over de oorlog in Oekraïne of de energiecrisis die eraan gekoppeld is. Maar al bij al denk ik dat de lijst wel een mooi overzicht geeft van het jaar.’

Dit zijn de kanshebbers.

Boektokken: tiktokken over een boek.

Concentratiecrisis: afname van of gebrek aan concentratie, doordat iemand voortdurend wordt afgeleid door andere mensen of technologische producten als smartphones.

Emojibaby: baby of jong kind waarvan het gezicht uit privacyoverwegingen met een emoji bedekt is op een via de sociale media gedeelde foto.

Energietoerisme: het reizen nar een warm land (in de winter) om de hoge energieprijzen in eigen land te ontvluchten.

Granaatcamera: Robuuste camera voor het afschrikken en identificeren van aanslagplegers.

Juicekanaal: internetkanaal waarop veelal ongeverifieerde sappige roddels worden verspreid.

Kamikazedrone: Als strijdmiddel ingezette drone die explodeert bij het bereiken van het uit te schakelen doelwit.

Klimaatklever: Activist die zich aan een object van symbolische waarde vastkleeft om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek.

Needlespiking: Het stiekem en zonder toestemming met een injectienaald prikken van een persoon met het doel hem of haar te drogeren.

Splitkopen: Bouwformule waarbij de kopers eerst de woning kopen en vervolgens de grond waarop die gebouwd is.

Nog tot maandag 19 december, 17 uur, kan iedereen stemmen voor zijn favoriete woord op de website van Van Dale Uitgevers. Daar loopt ook de verkiezing voor het kinder- en tienerwoord van het jaar. Daar zijn onder andere ‘slay’, ‘skeer’ en ‘strijder’ genomineerd. Op dinsdag 20 december wordt de winnaar bekendgemaakt.

In het Engelse taalgebied is de winnaar al bekend: ‘Goblin mode’ is verkozen als Oxford Word of the Year. In ‘goblin mode’ gaan, betekent zoiets als onbeschaamd je echte, luie, slordige, onbeleefde zelf zijn. Die term haalde het van ‘metaverse’ en de hashtag ‘IStandwith’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen