camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Prijzen

Voedingssector verwacht nog stijgende prijzen

dinsdag 6 december 2022 om 3.25 uur

Volgend jaar zal de stijging van de voedingsprijzen een tweede golf kennen.  put

De stijging van de voedingsprijzen zal volgend jaar een tweede golf kennen. Daarvoor waarschuwt de federatie van de voedingsindustrie Fevia.

In november lagen de voedingsprijzen bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder. En voorlopig is er geen beterschap in zicht. Een kwart van de vaak energie-intensieve voedingsbedrijven ziet zijn vaste energiecontracten aflopen en zal volgend jaar tegen variabele tarieven moeten betalen, waardoor hun kosten volgens Fevia soms drie tot vier keer hoger komen te liggen. De sector krijgt in januari ook een loonindexering te verwerken, waardoor de bedrijven zowat 11 procent meer aan lonen moeten ophoesten. Ook zal over contracten met leveranciers opnieuw onderhandeld moeten worden. ‘Leveranciers die hun contracten wel nakwamen en het voorbije jaar gebloed hebben, komen nu pas aankloppen en zullen hun prijzen nu substantieel verhogen’, zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge. Die inflatie ‘moet nog naar de markt gaan’.

Fevia neemt ook de houding van de supermarktketens op de korrel, die volgens haar geen ‘billijk’ aandeel van de kostenstijgingen op zich willen nemen. Fevia-ceo Bart Buysse wees er ook op dat volgens hem supermarkten op bepaalde producten hogere prijzen doorrekenen aan consumenten dan de industrie heeft kunnen doorrekenen aan de retailers. (belga)

Aangeraden

Niet te missen