VS: ‘Poetin steeds beter geïnformeerd over situatie in Oekraïne’

Begint de echokamer van Russisch president Vladimir Poetin steeds meer open te breken? Avril Haines, directeur van de Amerikaanse Nationale Inlichtingendiensten, heeft op een conferentie gezegd dat Poetin goed op de hoogte is van de situatie in Oekraïne. Bovendien weet hij dat zijn leger serieuze mankementen heeft.

Het Russische leger wordt volgens het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten geconfronteerd met een hoop uitdagingen. ‘We zien een tekort aan munitie en aan moreel bij de troepen. We zien bevoorradingsproblemen, logistieke problemen en noem maar op’, zei Avril Haines afgelopen weekend. Het is niet duidelijk in hoeverre Poetin een volledig beeld heeft van de uitdagingen voor het Russische leger, maar het staat wel vast dat de Russische president vandaag veel beter op de hoogte is van de werkelijke situatie in het land.

In een glanzend kantoor treedt privéleger Wagner uit de schaduw

Ook belangrijke Russische regimepropagandisten en bloggers laten zich de jongste tijd kritischer uit over de militaire nederlagen. Onder andere de terugtrekking van de Russische strijdkrachten uit Charkov en delen van de Donbas-regio waren belangrijke katalysators in de bewustwording van de militaire mislukkingen. Rusland reageerde daarop met grootschalige bombardementen op Oekraïense civiele energie-infrastructuur in een poging om Kiev tot concessies te dwingen.

Winterslaap

De gevechten in Oekraïne zullen de komende maanden ‘doorgaan, maar vertragen’, vermoeden de Amerikaanse inlichtingendiensten ook. Volgens Haines is er voorlopig ‘geen bewijs’ dat het verzet van de Oekraïense troepen aan het afnemen is. Volgens haar zullen beide partijen van de winter proberen gebruik te maken om zowel de troepen als de voorraden aan te vullen en klaar te maken voor een (tegen)offensief in het voorjaar.

De oorlog in Oekraïne gaat zijn negende maand in. Rusland heeft al meer dan de helft van het in beslag genomen grondgebied opnieuw verloren. ‘Maar de gevechten zijn vertraagd sinds Rusland zijn troepen vorige maand heeft teruggetrokken uit de Cherson-regio’, zei Haines. ‘We zien nu al een verminderd tempo van het conflict en we verwachten dat dat de komende maanden zo zal blijven.’

Bezoek in Donbas

Zaterdag zei het Kremlin dat Poetin mogelijk de bezette Donbas-regio in Oekraïne zou bezoeken, al werd die uitspraak bewust vaag gehouden. Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei tegen Russische persbureaus dat een bezoek van Poetin ‘op gepaste tijd zal gebeuren – dit is bovendien een regio van de Russische Federatie’. Volgens de Britse krant The Guardian is de uitspraak veeleer bedoeld om aan de Russische bevolking duidelijk te maken dat de situatie in Oekraïne onder controle is.

De omstandigheden voor een bezoek van de Russische president aan de Oekraïense regio lijken voorlopig niet gunstig. In Bachmoet probeert het Russische leger nog steeds tevergeefs terrein te veroveren. Ook in en rond Kreminna, in de provincie Loehansk, zouden de Oekraïense strijdkrachten steeds meer oprukken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen