camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Engeland - Senegal

Afrika hoopt op Marokko na nederlaag Senegal

Ook het WK in Qatar krijgt geen wereldkampioen uit Subsaharaans Afrika. Senegal begon sterk, maar werd door een jong en hyperefficiënt Engeland met 3–0 naar huis gestuurd.

maandag 5 december 2022 om 3.25 uur

Bukayo Saka legt de 3–0 voorbij Edouard Mendy. Afrikaans kampioen Senegal kon daarna geen vuist meer maken.  Molly Darlington/reuters

‘Een Afrikaans team wint voor het jaar 2000 de Wereldbeker’, voorspelde de Braziliaan Pelé in 1977, drie jaar nadat Zaïre bij zijn enige WK-deelname een 9–0-pandoering had gekregen van Joegoslavië.

In 1990 toonden Kameroen en Roger Milla de weg, maar strandden ze in de kwartfinale waar niet België maar Engeland te sterk voor hen was. Ook Senegal (in 2002) en Ghana (in 2010) bereikten de laatste acht, maar beiden strandden ze met veel drama tegen Uruguay. De hoop was gevestigd dat Senegal, de huidige kampioen van Afrika, in 2022 een nieuwe poging zou doen.

Ook na de 3-0 bleven de Senegalese fans trommelen en dansen terwijl de Qatarese fans bij het laatste fluitsignaal al naar huis waren.

De ‘Leeuwen van de Teranga’ misten dan wel hun supervedette Sadio Mané, met Kalidou Koulibaly, een van de beste verdedigers ter wereld, en hun inspirerende coach Aliou Cissé, lid van het team dat in 2002 de kwartfinale bereikte, leefde de overtuiging dat het West-Afrikaanse land het Europese tegenstanders kon lastig maken.

Engeland zoals Nederland

In het Al Bayt-stadion in Al Khor begon Senegal het sterkst tegen de Europese vicekampioen Engeland. Ismaila Sarr en Boulaye Dia kregen goeie kansen, maar Jordan Pickford hield de Engelsen recht met een prima save.

De eerste Engelse kans leidde tot een doelpunt. Na een combinatie tussen Phil Foden en Harry ­Kane kon Jude Bellingham doorgaan op links en bood hij de inlopende middenvelder Jordan Henderson de 1–0 aan. Het was een doelpunt zoals er al verschillende zijn gemaakt op dit WK en zoals ­Nederland zaterdag ook afrekende met de Verenigde Staten.

Ook de 2–0 kwam er na een bal die van de zijkant werd teruggespeeld. Bellingham lag aan de basis van de actie, Phil Foden tekende deze keer voor de assist, Kane voor de afwerking. De 19-jarige Bellingham is een van de toernooirevelaties en dé draaischijf van dit Engeland. Ook defensief was hij top in deze wedstrijd. Met elf geslaagde tackles op elf pogingen legt hij de beste cijfers op dit toernooi voor.

Senegal hing al na de 1–0 in de touwen en had geen reactie in huis. In de tweede helft tekende Foden voor zijn tweede assist. Hij speelde Koulibaly door de benen en liet ­Bukayo Saka de 3–0 scoren. Het werd een perfecte avond voor bondscoach Gareth Southgate die Marcus Rashford, nochtans auteur van twee goals tegen Wales, aan de kant had gehouden.

Ook na de 3–0 bleven de Senegalese fans trommelen en dansen terwijl de Qatarese fans bij het laatste fluitsignaal al naar huis waren. Er waren bijna evenveel lege plaatsen in Al Bayt als na de openingsmatch toen het stadion al aan de rust was leeggelopen na de teleurstellende start van Qatar.

‘LesBleus’wachten

In de kwartfinale speelt Engeland zaterdag tegen Frankrijk. Senegal mist zo de legendarische heruit­gave van zijn overwinning van 2002 tegen ‘Les Bleus’. De hoop van Afrika rust nu op de schouders van ­Marokko, dat het dinsdag in zijn achtste finale opneemt tegen Spanje. Enkele dagen geleden ­waren zestien teams uit zes voetbalcontinenten aan de achtste finales begonnen, na twee dagen schieten er nog vier continenten over. Noord- en Midden-Amerika (de VS) en Oceanië (Australië, hoewel dat administratief behoort tot de Aziatische ­zone) zijn al uitgeschakeld.

De Aziatische landen Japan en Zuid-Korea zijn maandag aan zet. Gaan ook zij eruit, en sneuvelt Marokko, is de Wereldbeker nu al een exclusief Europees-Zuid-Amerikaans onderonsje. Pelé zal het nog vier jaar langer moeten rekken om een Afrikaanse kampioen te zien.

Engeland - Senegal  3-0Doelpunten: 38’ Henderson 1-0, 45+3’ Kane 2-0, 57’ Saka 3-0

Aangeraden

Niet te missen