camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Sammy Mahdi

CD&V laat stempelgeld nu wel uitdoven

Werklozen die na drie jaar niet willen ingaan op een jobaanbod, moeten hun werkloosheidsuitkering ver­liezen. Dat maakt deel uit van het CD&V-plan om de arbeidsmarkt te hervormen.

maandag 5 december 2022 om 3.00 uur

Sammy Mahdi. Kristof Vadino

De federale regering moet alsnog een reeks hervormingen door­voeren, bepleitte CD&V-voorzitter Sammy Mahdi onlangs. Voor één daarvan, de hervorming van de ­arbeidsmarkt, doet hij nu nieuwe voorstellen.

Mahdi stapt onder meer af van de werkloosheidsuitkering die ­onbeperkt is in de tijd, een standpunt waar CD&V tot nu toe altijd aan vasthield. Onder meer tijdens de regering-Michel zette CD&V zich hevig af tegen plannen om de werkloosheid in de tijd te beperken.

In het nieuwe CD&V-plan, dat donderdag uitgebreid wordt voorgesteld, maakt de partij nu een opening. In de voorstellen ligt de uitkering in de eerste maanden wat hoger, om nadien sterker ­omlaag te gaan en na drie jaar uit te doven. Mahdi gaat ervan uit dat werklozen die drie jaar zonder job zitten, nog heel moeilijk te activeren zijn.

Taallessen

Wie 2,5 jaar werkloos is, krijgt in de CD&V-plannen een ‘ultiem ­voorstel’ om aan de slag te gaan, Wie daar niet op ingaat, verliest zijn recht op een uitkering als hij of zij geen twintig gewerkte jaren heeft gepresteerd.

Daarnaast wil Mahdi taallessen voor werkzoekenden verplicht ­maken. Een op de vier van hen heeft vandaag onvoldoende ­kennis van het Nederlands. Mahdi wil daarom de VDAB vanaf de ­eerste dag de mogelijkheid geven om taallessen op te leggen. Als een werkzoekende niet op dat aanbod wenst in te gaan en werkloos blijft, kan hij zijn uitkering verliezen.

‘We zijn op een moment gekomen dat louter een wortel voorhouden om mensen aan de slag te doen gaan, niet langer volstaat’, zei Mahdi zondag in De zevende dag. ‘We mogen geen angst hebben om ook de stok te hanteren.’

Het lijkt uitgesloten dat CD&V een beperking van de werkloosheid nog in deze regeerperiode ­gerealiseerd krijgt. Met Open VLD, MR en CD&V zijn er nu drie partijen in de federale regering voorstander van, maar in het federale regeer­akkoord is er niets over afgesproken. Socialisten en groenen zijn ­tegen. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zei zondag ‘niet overtuigd’ te zijn.

Ook Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV, reageert ontevreden. ‘Een recent rapport van de RVA toont net aan dat werklozen financieel straffen geen effect heeft op de uitstroom naar werk.’

Aangeraden

Niet te missen