2.000 mensen geëvacueerd op Java na nieuwe uitbarsting van vulkaan Semeru

Op het Indonesische eiland Java geldt het hoogste alarmniveau na een uitbarsting van vulkaan Semeru. Volgens de reddingsdiensten zijn ongeveer 2.000 mensen geëvacueerd. Een jaar geleden vielen nog meer dan vijftig doden door een uitbarsting.

Het centrum voor vulkanologie en rampenpreventie (PVMBG) heeft het alarmniveau voor de vulkaan Semeru op Java verhoogd van drie tot vier. Dat zegt woordvoerder Hendra Gunawan op televisiezender Kompas TV. ‘Dat betekent dat het gevaar in de bevolkte zones en de activiteit van de vulkaan zijn verhoogd.’

De 3.676 meter hoge berg Semeru, in het oosten van het Indonesische eiland, heeft zondag een aswolk van zowat 1,5 kilometer uitgespuwd. Bijna 2.000 mensen werden tot nu toe geëvacueerd. De autoriteiten roepen de bevolking ook op om de omgeving van een rivier te vermijden, waar de aswolk naartoe bewoog. De reddingsdiensten maken ook melding van ‘brandende lawines’ van de brokken lava die bij de uitbarsting zijn losgekomen.

2.000 mensen geëvacueerd op Java na nieuwe uitbarsting van vulkaan Semeru
Foto: reuters

Er zijn opvangplaatsen opgezet om ontheemde personen op te vangen en de autoriteiten hebben maskers uitgedeeld aan de omwonenden. Na de uitbarsting werd het internet onderbroken en waren er problemen met het mobiele telefoonnetwerk, merkte een journalist van AFP ter plaatse op.

Het Japanse meteorologische agentschap kondigde een tsunamialarm af voor de eilanden Miyako en Yaeyama, in het extreme zuiden van de archipel. Een uur later werd volgens persagentschap Kyodo nog geen schade gemeld.

Een jaar geleden barstte de vulkaan ook al uit. Toen vielen 51 doden en moesten bijna 10.000 burgers hun woning ontvluchten toen as- en modderstromen dorpen overspoelden.

Indonesië telt 130 actieve vulkanen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden