Foto:  Robin Utrecht

Alweer vertraging voor energiepremies

De energiepremie voor november en december laat op zich wachten. De energieleveranciers wachten namelijk op het budget van de overheid.

Het basispakket energie is een steunmaatregel die moet helpen met de hoge energiefacturen. Tienduizenden mensen hebben de premie voor november al gekregen, maar het is voor velen ook nog wachten op de premie voor zowel november als december.

‘Want een paar energieleveranciers wachten op de prefinanciering van de overheid zodat dat ze dat geld kunnen doorstorten’, vertelt Marc Van Den Bosch van de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (Febeg). ‘Sommige energieleveranciers zijn de premie nu toch aan het toekennen zonder prefinanciering. Anderen wachten tot ze vandaag of volgende week het geld van de overheid ontvangen.’

Wie al een factuur kreeg, maar geen premie zag, hoeft volgens hem niet te panikeren. ‘Als het niet lukt voor ­december, dan zullen de premies er komen tegen januari, dat is de deadline.’

Het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) benadrukt dat iedere rechthebbende de premie zal krijgen. ‘De overheid heeft haar werk gedaan, het wettelijk kader is in orde en de voorfinanciering is voorzien, nu is het dus gewoon wachten op de betaling door de leveranciers’, zegt woordvoerder Andries Bomans.

Het gaat in totaal over een bedrag van 131?euro voor gas en 61?euro voor elektriciteit, voor de maanden november en december gecombineerd gaat het dus over een premie van bijna 400 euro.

Marc Van Den Bosch waarschuwt dat wie recht heeft op zo’n premie, toch goed nakijkt of die effectief is doorgekomen. ‘Alles gebeurt normaal gezien automatisch, maar het kan zijn dat het in sommige gevallen niet zo is. Dan moeten ze gaan kijken op de website van de FOD Economie’, zegt hij. Zo kan het zijn dat iemand die net verhuisd is de premie misloopt. ‘Of als het contract op naam van een overleden echtgenoot stond’, waarschuwt hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen