Foto: rr 

Rookverbod in attractieparken, dierentuinen en speeltuinen op komst

De federale regering wil roken in attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen vanaf 2025 verbieden. Dat staat in een antitabaksplan waarvan het kernkabinet het federale standpunt vrijdag heeft goedgekeurd.

Het plan past in de ambitie van de regering om tot een rookvrije generatie te komen. ‘Om dat te bewerkstelligen moeten er maatregelen worden getroffen zodat jongeren en kinderen minder in contact komen met tabak’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

   • Nog te veel supporters roken in Ghelamco Arena

Sinds 2009 kan je al niet meer roken in gebouwen die publiek toegankelijk zijn, zoals cafés en restaurants. Daar komen over twee jaar dus ook publieke plekken in de openlucht bij. Het gaat om plaatsen waar veel kinderen aanwezig zijn, zoals attractieparken, dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen. Daarnaast overweegt de regering de sigaret te bannen aan de ingangen van ziekenhuizen en scholen, maar dat voorstel moet nog verder worden uitgewerkt.

Vivaldi wil ook beperken waar tabak wordt verkocht. Zo kan het vanaf 2025 niet meer in cafés en op festivals. In 2028 wil de regering dan overgaan tot een verbod op de verkoop van tabak in voedingswinkels groter dan vierhonderd vierkante meter.

Het is nu de bedoeling om samen met de deelstaten een nationaal antitabaksplan af te kloppen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden