camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

MOSSELEN

Colruyt mag van Raad van State zeeboerderij bouwen

vrijdag 2 december 2022 om 0.00 uur

 if

De Raad van State heeft donderdag de beroepen verworpen van sportverenigingen, milieuverenigingen en de stad Nieuwpoort tegen de zeeboerderij die de Halse retailer Colruyt aan het bouwen is voor de kust van Nieuwpoort. In maart kreeg Colruyt nog groen licht om verder te bouwen aan de zeeboerderij na een procedure in kort geding. Tegen 2023 zou de zeeboerderij de eerste Belgische mosselen moeten voortbrengen.

De stad Nieuwpoort verzet zich al jaren hevig tegen de Zeeboerderij Westdiep. Net als de plaatselijke vissers en drie zeilclubs stapte Nieuwpoort dan ook naar de Raad van State, waar ze onder andere de omgevingsvergunning aanvocht. Toen Colruyt eind januari 2022 ondanks die procedure al begon te bouwen, trok de stad naar de kortgedingrechter. Die besliste dat de werken voortgezet mochten worden. Donderdag heeft de Raad van State dus ook de annulatieberoepen verworpen.

De burgemeester van Nieuwpoort noemde de locatie van de zeeboerderij twee kilometer voor de havengeul een drama voor de visserij en het toerisme in zijn stad. De vissers riskeren inkomsten te verliezen, terwijl de zeeboerderij gevaarlijk kan zijn voor zeilers. ‘Nieuwpoort is al eeuwen een havenstad. De vissers en de jachthaven zijn onze kroonjuwelen, die niet verloren mogen gaan’, luidde het. (belga)

Aangeraden

Niet te missen