camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De nieuwsfeiten van de dag

donderdag 1 december 2022 om 17.00 uur

1 België - Kroatië: erop of eronder voor Rode Duivels

  epa-efe

Ondanks de 0–2-nederlaag ­tegen Marokko hebben de Rode Duivels vandaag nog alles in ­eigen handen. Zelfs bij een gelijkspel tegen Kroatië is er een kans dat ze zich plaatsen voor de achtste finales. Toch is een overwinning bijna een must. In dat geval springen de Rode Duivels altijd over de Kroaten in de stand, waardoor ze een ronde verdergaan. Als Marokko bovendien niet wint tegen Canada, worden de Belgen bij een zege zelfs nog groepswinnaar.

   • Live WK voetbal | Mertens en Trossard starten tegen Kroatië, geen Hazard en geen Lukaku

2 Commissaris-generaal federale politie verlengt mandaat niet wegens persoonlijke redenen

Marc De Mesmaeker zal zijn mandaat bij de federale politie niet verlengen wegens persoonlijke redenen. De beslissing komt er na veel kritiek op zijn werk. Ten eerste zou de digitalisering van de politie nog steeds ondermaats zijn. Ten tweede zou de rekrutering nog altijd niet loslopen. Eerder dit jaar raakte ook bekend dat verschillende klassen afgeschaft waren door een tekort aan kandidaten. Het derde punt van kritiek betrof de bestrijding van de drugsmaffia in Antwerpen. De Mesmaeker was sinds 15 juni 2018 commissaris-generaal.

3 VRT zet contract met Tomas De Soete, Saartje Vandendriessche en Geena Lisa stop

Geena Lisa verlaat de VRT na 22 jaar.  Jan Van der Perre

Tomas De Soete, Geena Lisa en Saartje Vandendriessche zagen hun contract bij de VRT beëindigd in het kader van het transformatieplan. Vandendriessche benadrukt dat ze nog voor de VRT zal werken als zelfstandige.

Bij de VRT kregen deze week tientallen medewerkers te horen dat ze eind dit jaar gedwongen moeten vertrekken in het kader van het transformatieplan. Dat kadert in de besparingen die de openbare omroep moet doorvoeren van de Vlaamse regering. In de loop van de beheersovereenkomst 2020-2025 moet de omroep structureel 25,1 miljoen euro minder publieke middelen gebruiken.

4 Twitter moet voldoen aan nieuwe EU-regels: ‘Nog veel werk aan de winkel’

Twitter moet nog veel werk verzetten als het zich wil conformeren aan de regelgeving van de Europese Unie, zei Eurocommissaris Thierry Breton tijdens een videogesprek met Elon Musk. Twitter kan worden geschorst in Europa en een boete krijgen als het niet voldoet aan de Europese regels.

Breton maakt zich ook zorgen over Musks geloof in absolute vrijheid van meningsuiting.‘Twitter zal een transparant gebruikersbeleid moeten voeren, de moderatie van inhoud aanzienlijk moeten versterken en desinformatie op het platform moeten aanpakken.’

5 Brandbrieven teisteren Spanje, Rusland reageert

  ap

Spanje schroeft de beveiliging van overheidsgebouwen op. Twee nieuwe brandbrieven, gericht aan het ministerie van Defensie en aan een luchtmachtbasis, brachten donderdag het totaal op vijf. Vroege onderzoeksresultaten suggereren dat de vijf enveloppen vanuit Spanje zelf zijn verstuurd. Dat vertelde minister voor Binnenlandse Zaken Rafael Pérez. Persbureau Reuters hoorde van een bron dicht bij het onderzoek dat het in zeker vier gevallen gaat om bruine enveloppen, geadresseerd aan het hoofd van de getroffen organisaties.

6 Propere Handen: 25 van de 56 verdachten onderhandelen over schikking

Bart Verhaeghe, voorzitter van Club Brugge.  Kris Van Exel

Tien van de 56 verdachten in de zaak Propere Handen vragen een minnelijke schikking aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen. Onder anderen Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert willen hun rechtszaak afkopen. Het federaal parket verzet zich er niet tegen dat zij hun proces zouden afkopen. De krant Het Laatste Nieuws schreef dat het gaat om tal van voorzitters, managers en een oud-bestuurslid.

7 Brian Riemer wordt nieuwe hoofdcoach Anderlecht

Brian Riemer.  Daniel Hambury/Focus Images Ltd/

Anderlecht heeft een nieuwe T1 te pakken. De Deen Brian Riemer verlaat Premier League-club Brentford en moet paars-wit reanimeren. Sinds het ontslag van Felice Mazzu als coach vervulde de Nederlander Robin Veldman die taak. Maar het was al even duidelijk dat Anderlecht een nieuwe T1 zocht. Met Riemer heeft de Brusselse club die nu gevonden. De aanstelling van Riemer is het eerste wapenfeit van ceo Sports Jesper Fredberg.

8 Remco Evenepoel klopt Wout van Aert en wint Vélo d’Or, Lotte Kopecky tweede bij de vrouwen

Na een seizoen waarin Remco Evenepoel Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta én het WK won, haalt de Belg nu ook alle mogelijke individuele trofeeën binnen. Zo mag hij ook de Franse Vélo d’Or in zijn prijzenkast zetten. Bij de vrouwen sleepte Lotte Kopecky de zilveren medaille in de wacht. De Nederlandse Annemiek van Vleuten gaat haar voor.

Aangeraden

Niet te missen