Foto:  Kris Van Exel

Zaak Propere Handen: 25 van de 56 verdachten onderhandelen over schikking

Tien van de 56 verdachten in de zaak Propere Handen vragen vandaag een minnelijke schikking aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen. Onder anderen Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert willen hun rechtszaak afkopen.

De tien verdachten die nu een schikking vragen zijn de eerste van de – volgens onze informatie – 25-tal verdachten die met het federaal parket onderhandelen over een schikking. Met de meesten onder hen zijn de onderhandelingen nog niet afgerond. Maar met de tien die vandaag voor de KI verschijnen wel.

Het federaal parket verzet zich er niet tegen dat zij hun proces zouden afkopen. De krant Het Laatste Nieuws schreef vanochtend dat het gaat om voorzitter Bart Verhaeghe en manager Vincent Mannaert van Club Brugge, manager Michel Louwagie van AA Gent, manager Matthias Leterme van KV Kortrijk, oud-bestuursleden Herbert Houben, Patrick Janssens, Herman Nijs en Filip Aerden van Racing Genk en oud-bestuurslid Paul Van der Schueren van OH Leuven. Die namen zijn ondertussen ook bevestigd aan onze redactie.

Zij worden er bijna allemaal van verdacht dat ze meedraaiden in het systeem van de spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Die had een systeem uitgedokterd waarbij hij de spelers en trainers die hij vertegenwoordigde onder andere via valse scoutingcontracten een deel in het zwart kon laten betalen.

Lichtste feiten

De clubleiders die nu een schikking krijgen , zou onder andere bij het afsluiten van contracten met trainers Georges Leekens, Ivan Leko en Peter Maes en een reeks spelers gebruik hebben gemaakt van het systeem. Van alle 56 verdachten in ‘Propere Handen’ wegen de feiten die de tien (ex)-clubleiders die ten laatste worden gelegd het lichtst. De KI beoordeelt vandaag of de deals volgens de regels van de kunst zijn afgesloten en bekrachtigt die allicht over een paar dagen. De bedragen die de tien moeten ophoesten om een rechtszaak af te kopen, zijn niet bekend.

In januari van dit jaar werd duidelijk dat het parket in het dossier ‘Propere Handen’ 56 personen en een vennootschap voor de strafrechter wil brengen. Onder die verdachten bevinden zich trainers, managers, bestuursleden en makelaars met links naar de helft van de Belgische topclubs. Zij worden verdacht van matchfixing, witwaspraktijken, valsheid in geschrifte.

Met de personen die verdacht worden van matchfixing (in de zaak KV Mechelen-Beveren) en zware financiële fraude worden volgens onze informatie geen onderhandelingen gevoerd. Ook niet met clubleiders die zich persoonlijk verrijkt zouden hebben.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen